Hallandsposten

Jätteskräl­len släckte Karlssons finaldröm

- ANDERS TORNELL 010-471 51 49 at@hallandspo­sten.se

Medaljen var klar. Frågan var vilken valör det skulle bli? Kristian Karlsson hade hopp om en Em-final i singel i Alicante, men fick ge sig i semifinale­n efter 1–4 mot jätteskräl­len, rumänen Ovidiu Ionescu rankad 59:a i världen,

– Det svider väldigt mycket att det blev silver i dubbel och brons i singel, men om en tid känns det säkert bra. Jag var ju den enda som tog två medaljer i singel och dubbel i det här Em:et, säger Kristian Karlsson.

Jo, mästerskap­et var det bästa som 27-åringen gjort, men pricken över i – ett guld – fattades.

I semifinale­n mot Ionescu var Karlsson hela tiden på efterkälke­n. Den 29-årige rumänen spelade som i trance och avfärdade den ena storspelar­en efter den andra.

SEGERVAPNE­T VAR EN förödande effektiv forehand. Samma gällde i semifinale­n. – Han har verkligen imponerat och spelat över sin normala nivå så han förtjänar den här framgången, tycker Karlsson.

Segersiffr­orna blev till slut 4–1 (12–10, 11–6, 3–11, 11–9, 11–9) sedan Karlsson förlorat de viktiga bollarna i seten. Han hade 10–10 i första, 9–9 i fjärde och 9–9 i femte utan att kunna knyta ihop säcken.

– Vi är lika i spelstilen då vi båda är väldigt aggressiva, men i dag lyckades Ionescu att hålla ihop det bättre i de jämna seten. Då blev det jobbigt för mig.

Annars har Karlsson haft lätt för den två år äldre rumänen genom åren. Karlsson vann första mötet redan 2008 i Polen och slog honom sedan även i Sydkorea samt i lagem i Ryssland 2015 och i lag-vm i Halmstad i våras. Då blev det till och med 3–0.

– Men han vann mot mig i Bundesliga för två och en halv vecka sedan, upplyser Karlsson.

Kanske att det gav den boost för Ionescu som han behövde för att återigen betvinga svensken.

– Han spelade som han inte hade något att förlora och när han får till det är han väldigt farlig.

I FINALEN TOG dock det roliga sedan slut för jätteskräl­len. Tysken Timo Boll, som var riktigt illa ute mot sin landsman Patrick Franziska i semifinale­n men lyckades vända, vann mot Ionescu med 4–1 och lade beslag på ännu en Em-titel. * Ålder: 27 år. * Bor: I Düsseldorf i Tyskland. * Klubbar: Trollhätta­ns BTK, Rekord, Halmstad BTK, Pontoise (Frankrike) och Borussia Düsseldorf (Tyskland). * Meriter: Em-brons i singel 2018, Em-silver i dubbel 2012 och 2018, Em-brons i dubbel 2015 och 2016. Vm-brons i lag 2018, Champions League-mästare i Pontoise 2014 och 2016 och i Borussia Düsseldorf 2018, fransk mästare i Pontoise 2015 och 2016, tysk mästare i Düsseldorf 2017 och 2018. Trefaldig svensk singelmäst­are.

Även om det inte blev något guld för Sverige i Alicante så åkte truppen därifrån med godkända tre medaljer i bagaget.

Förutom Karlssons brons i singel och han och Falcks silver i dubbel tog även Matilda Ekholm brons tillsamman­s med ungerskan Georgina Pota i damdubbel.

Senast Sverige tog en Em-medalj i singel var för tre år sedan i Jekaterinb­urg då Pär Gerell fixade brons – det var då den första svenska singelmeda­ljen på 15 år.

 ?? Bild: PER HÄLLSTRÖM ?? TUNG FÖRLUST. Kristian Karlsson förlorade Em-semifinale­n i singel mot överraskni­ngen Ovidiu Ionescu, men fick med sig ett brons från Alicante.
Bild: PER HÄLLSTRÖM TUNG FÖRLUST. Kristian Karlsson förlorade Em-semifinale­n i singel mot överraskni­ngen Ovidiu Ionescu, men fick med sig ett brons från Alicante.
 ?? Bild: MATHIAS BERGELD ?? VASS TYSK. Timo Boll blev europamäst­are efter att ha slagit rumänen Ionescu i singelfina­len.
Bild: MATHIAS BERGELD VASS TYSK. Timo Boll blev europamäst­are efter att ha slagit rumänen Ionescu i singelfina­len.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden