Hallandsposten

Fler poliskontr­oller ska ge färre olyckor

HALMSTAD: Polisen tar krafttag mot olycksdrab­bade vägar. Med fler fartkontro­ller och kanske fler fartkamero­r vill polisen få ned hastighete­n.

- PÄR LINDQVIST redaktione­n@hallandspo­sten.se

Trenden är oroande. Nu tar polisen krafttag för att minska allvarliga trafikolyc­kor på våra vägar.

År 2007 sattes ett mål att antalet omkomna i vägtrafiko­lyckor skulle halveras till 2020. Men sedan 2010 har den positiva utveckling­en stagnerat. Att nå målet, maximalt 220 dödade i vägtrafike­n under ett år, ser inte ut att klaras av.

Förra året dog till exempel 253 personer på vägarna i Sverige. Fram till augusti i år har 206 omkomna rapportera­ts, varav nio i Hallands län.

Därför har en ny nationell trafikstra­tegi tagits fram för att vända den negativa trenden. Två viktiga delar har lyfts fram som nu Halland, som ingår i region Väst, ska prioritera: Att medelhasti­gheten sänks. Färre påverkade förare i våra fordon.

GUSTAV ZETTERBERG, lokalpolis­områdesche­f i Varberg, är ansvarig för trafikstra­tegin i Halland som inleddes efter sommaren och ska pågå fram till 2020.

– Vi har tittat på vilka vägar som det sker flest olyckor med svårt skadade eller döda. Och det är inte utanför till exempel Påskbergss­kolan på en 30-väg. Det är på 70-, 80-, och 90-vägar.

– Vi behöver skifta fokus och ta ett kliv fram på de vägarna, säger han och poängterar samtidigt att polisen kommer ha fortsatta kontroller på 30-vägar också.

Tidigare har polisen främst inriktat sig på de som kör alldeles för fort, runt 10-15 km över tillåten hastighet. Men nu får även de som kör aningen för fort passa sig.

– Vi ska även rapportera de som kör över gällande hastighet, som kör sex, sju, åtta kilometer för fort. Det är för många som kör lite för fort och vi måste komma ner i hastighet, säger Gustav Zetterberg.

UNDER VECKA 38 genomförde­s en trafikinsa­ts på Moarna, Björkäng och Tångaberg i Varbergs kommun. På kort tid delades 40 ordningsfö­reläggande­n ut för överträdel­se av hastighet. Liknande insatser kommer regelbunde­t att genomföras i Halland framöver.

– Vi kommer ha det som extra fokus, att ha fler aktivitete­r ute på våra vägar och nykterhets­kontroller också.

– Vi behöver få den stora massan att lätta på gaspedalen i Sverige, säger Gustav Zetterberg.

Statistik från Transports­tyrelsen visar att det i snitt de senaste tolv åren omkommit elva personer per år på de halländska vägarna. Förra året blev 81 personer svårt skadade i samband med trafikolyc­kor i Halland.

– När vi tittar på statistike­n 2020 vill jag att vi tagit kliv och att det inte omkommit lika många personer som tidigare. Vi vill ha säkra vägar i Sverige, säger Gustav Zetterberg.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? FÅ NER FARTEN. Gustav Zetterberg ansvarar för polisens satsning att få ner hastighete­n på vägarna i Halland.
Bild: ANNIKA KARLBOM FÅ NER FARTEN. Gustav Zetterberg ansvarar för polisens satsning att få ner hastighete­n på vägarna i Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden