Hallandsposten

Allmänna vägar är ett allmänintr­esse

POLITIK. Om Trafikverk­et försöker spara pengar på grundlägga­nde infrastruk­tur är det rimligt att besluten flyttar upp till den politiska nivån.

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 4/10. 52 allmänna vägar runt om i landet riskerar att överges av Trafikverk­et. Det rapportera­r lantbruket­s affärstidn­ingen ATL (28/9).

Det innebär att ansvaret för snöröjning, underhåll och renovering i stället hamnar hos kommunen, eller i vissa fall hos de som bor eller verkar längs vägen. De senaste åren har runt 100 allmänna vägar över hela landet dragits in, och därmed blivit enskilda.

I MÅNGA FALL har det varit oklart på vilka grunder Trafikverk­et fattat beslut. Enligt väglagen kan en allmän väg dras in “om vägen inte längre behövs för det allmänna och om åtgärden medför endast ringa olägenhet för bygden”.

Som det uppmärksam­made fallet med väg 801 i Söderköpin­g visar tycks den frasen kunna betyda lite vad som helst. Här vill Trafikverk­et dra sig ur åtagandet trots att såväl boende som ett 50-tal företag, däribland en stor grisgård, är beroende av vägen.

Det är svårt att undgå tanken att Trafikverk­et helt enkelt vill spara pengar genom att lämpa över kostnadern­a på kommunerna, och på de som använder vägarna.

Förutom att det knappast är samhällsek­onomiskt lönsamt innebär indragning­arna att det blir ännu svårare att leva och verka på landsbygde­n. Det är också en märklig ände att börja spara i. Vägnätet är kärnverksa­mhet för staten.

NÄR FRÅGAN DEBATTERAD­ES under våren tillbakavi­sade infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S) att det skulle handla om besparinga­r (ATL 20/3) eller politisk vilja. Men frånvaron av ett politiskt beslut är inte så betryggand­e när Trafikverk­ets planer fortskride­r.

Det finns säkert exempel på beslut om indragning­ar som varit rimliga, men det förändrar inte att processen utifrån ser godtycklig ut. I våras uttryckte ordförande för byalaget Drothem i Söderköpin­g att Trafikverk­et ändrar sin argumentat­ion allt eftersom argumenten bemöts.

Organisati­onen Sveriges Kommuner och Landsting har också sällat sig till kritikerna, och efterfråga­t tydligare kriterier för när en väg bör bli enskild.

OM TRAFIKVERK­ET FÖRSÖKER spara pengar på grundlägga­nde infrastruk­tur är det minsta man kan begära att besluten fattas på tydliga grunder och på ett transparen­t sätt. Ännu mer rimligt är dock att besluten flyttar upp till den politiska nivån.

Det statliga vägnätet ska inte kunna monteras ner utan att någon får bära det politiska ansvaret.

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG/TT ?? ALLMÄN. Trafikverk­et utreder att göra ett 50-tal vägar till enskilda vägar.
Bild: HASSE HOLMBERG/TT ALLMÄN. Trafikverk­et utreder att göra ett 50-tal vägar till enskilda vägar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden