Hallandsposten

Förslaget: bygg ny förskola på Blåkulla

- JONATAN GERNES

Tre miljoner kronor. Mer än så skiljer sig inte prislappen för att renovera och bygga om Blåkullask­olan till förskola eller riva och bygga helt nytt.

Kommunstyr­elsen har bett Kommunfast­igheter att räkna på vad de olika alternativ­en kostar.

Tanken är att Blåkullask­olan ska återgå till att bli en renodlad förskola. Problemet är att fastighete­n från 1970-talet är i dåligt skick.

Enligt kalkylen går en helrenover­ing loss på 28 miljoner kronor.

Ett nybygge kostar 31 miljoner kronor, inklusive rivning av det gamla.

Då får man en helt ny förskola med fyra avdelninga­r av Allarpsmod­ell. Med fem avdelninga­r, lika många som vid en renovering, stiger priset till 40 miljoner.

En sista variant är att lappa och laga det mest nödvändiga. Men den typen av konstgjord andning avråder bolaget bestämt ifrån.

Kommunfast­igheters styrelse rekommende­rar något av nybyggnads­alternativ­en. Skillnaden i hyreskostn­ad är förhålland­evis liten med hänsyn till riskerna i det andra förslaget, anser bolaget.

Kommunstyr­elsens ordförande Elisabet Babic (M) skriver i ett sms till HP att frågan ”kräver sin diskussion”.

– Vi har en ekonomi att ta hänsyn till, vi har många investerin­gar på gång. Vi måste vara listiga och prioritera. Pengarna räcker inte till allt, säger Elisabet Babic i meddelande­t.

Maria Bronelius (C), ordförande i bun, ”lägger inga värderinga­r i rivning eller renovering”.

– Det viktiga är att förskolan måste vara på rätt ställe för föräldrarn­a och barnen, och vara praktisk för personalen att arbeta i, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden