Hallandsposten

Miljontals fel gav Nobelpris i kemi

- ERIKA NEKHAM/TT JOHANNES CLERIS/TT CARL CATO/TT

Frances Arnold, George Smith och Sir Gregory Winter får årets nobelpris i kemi. Ta evolutione­n, stoppa ned den i ett provrör och skynda på den rejält. Det kan inte bara resultera i biobränsle­n och storsäljan­de läkemedel, utan även ett Nobelpris i kemi.

Årets pristagare, en britt och två amerikaner, belönas för att ha tagit kontroll över evolutione­n – och inlett en revolution.

– De har gjort en oerhört elegant upptäckt. Att använda naturens egen kraft, evolutione­n, till att ta fram nya enzymer och läkemedel, som fungerar jättemycke­t bättre, säger Pernilla Wittung Stafshede, professor i kemisk biologi vid Chalmers.

EVOLUTIONE­N ÄR som bekant en långsam process, som drivit utveckling­en framåt under miljarder år. Tänk om man skulle kunna inspireras av hur den fungerar, för att snabbt lösa kemiska problem? Det var precis vad den amerikansk­a maskin- och flygingenj­ören Frances Arnold tänkte, vilket ledde fram till den första riktade evolutione­n av enzymer, proteiner som katalysera­r kemiska reaktioner.

– Vad Frances Arnold kom på var att man kan låta naturen själv styra. Då tar man ett enzym och för in en massa små fel, miljontals små fel, och sedan ser man vilket enzym som fungerar bäst. Sedan upprepar man processen tills man har ett enzym som fungerar, säger Martin Högbom, professor på institutio­nen för biokemi och biofysik vid Stockholms universite­t.

ARNOLDS ENZYMER används i dag för att skapa biobränsle­n och tillverka kemikalier på ett mer miljövänli­gt sätt.

– De kan till och med göra reaktioner som inte finns i naturen, utan man kan träna upp de här enzymerna till att göra nästan vad vi vill i framtiden, tror jag, säger Pernilla Wittung Stafshede. – Det här används redan inom kemikalie- och bränsleind­ustrin. I dag används mycket toxiska metaller och starka syror och baser för att göra reaktioner, där man i framtiden i stället kan använda enzymer, fortsätter hon. Frances Arnold belönas med ena halvan av kemipriset. Den andra hälften delas lika mellan George Smith, USA, och Gregory Winter från Storbritan­nien.

på 1980talet en metod som kallas fagdisplay. Den innebär att virus som infekterar bakterier, bakteriofa­ger, kan utnyttjas för att ta fram nya proteiner.

– Jag visste att det hade stor potential. Men mycket inom forskninge­n har stor potential, så jag tänkte inte så mycket på det. Jag visste bara att det var väldigt användbart på många sätt, som det också har visat sig vara, säger George Smith till TT om sin upptäckt.

METODEN ANVÄNDES sedan av Winter för att framställa nya läkemedel genom riktad evolution av antikroppa­r. Det första läkemedlet godkändes 2002 och används mot ledgångsre­umatism, psoriasis och inflammato­riska tarmsjukdo­mar. Adalimumab (Humira) som det kallas, har de senaste åren toppat försäljnin­gslistorna i Sverige, skriver Dagens Medicin. Fagdisplay har också lett till läkemedel som kan bota cancer.

Kungliga Vetenskaps­akademien, som delar ut kemipriset, kallar forskarnas upptäckter för en början av en revolution inom kemin.

– Det finns jättemycke­t mer man kan göra, det här är bara början. Vi kan använda det här mycket, mycket mer i framtiden, för att göra ett miljövänli­gt samhälle, säger Pernilla Wittung Stafshede.

 ??  ??
 ?? Bild: HEIKKI SAUKKOMAA/MARJORIE SABLE/AGA MACHAJ/TT ??
Bild: HEIKKI SAUKKOMAA/MARJORIE SABLE/AGA MACHAJ/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden