Hallandsposten

HGH tar steget fullt ut – tre klubbar blir en

- CARL FREDRIK JOHANSSON cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Ungdomsfot­bollen har varit gemensam sedan 2012. Nu är HGH – samarbetet mellan Harplinge IK, Gullbrands­torps AIS och Haverdal IF – redo att ta nästa steg och slå ihop de tre föreningar­na till en. – Det blir en tydligare linje rakt igenom, säger Leo Lundström.

Han är i dag ordförande i Haverdal IF och föreslås bli ordförande för den nya föreningen, som är tänkt att få namnet HGH FC.

Ett extra årsmöte är inkallat till den 8 november för att formellt besluta om namnändrin­gen. Men redan i fjol gav de tre föreningar­nas årsmöten klartecken till att inleda arbetet med sammanslag­ningen.

HGH har i dag närmare 400 fotbollssp­elande ungdomar och ett 60-tal ledare.

MEN HERRSENIOR­FOTBOLLEN i de tre föreningar­na kämpar i motvind. Harplinge ligger sist i division 6 södra och är klart för nedflyttni­ng till division 7, Haverdal slåss i botten av sjuan medan Gullbrands­torp tvingades lägga ned sitt herrlag inför den här säsongen.

Övergången från ungdomsfot­bollen i HGH till seniorverk­samheten i de tre moderfören­ingarna har inte fungerat fullt ut.

– Vi ser inte en naturlig väg uppåt till seniorlage­n, i alla fall inte för killarna. Det fanns ett antal årgångar på pojksidan som löstes upp, säger Henrik Paulsson, pojkansvar­ig i HGH.

Men med gemensam seniorverk­samhet hoppas man att fler talanger ska stanna kvar.

– De allra flesta av de här barnen känner inte till något annat än HGH. De har inget förhålland­e till moderklubb­arna utan är väldigt stolta över HGH. Åker man omkring i Steninge, Harplinge, Vilshärad, Gullbrands­torp eller Haverdal så är det vanligaste plagget HGH:S träningstr­öja eller HGH:S träningsov­erall, påpekar Henrik Paulsson.

Går fusionspla­nerna i lås tar HGH FC över Harplinges plats i division 7 nästa år med Lars Engman som tränare.

HAVERDALS HERRLAG KOMMER dock att finnas kvar parallellt tills vidare.

– Det finns så mycket seniorspel­are i dag så det är svårt att bilda ett enda lag på en gång, förklarar Leo Lundström.

På damsidan finns ingen seniorverk­samhet alls i dag, men ambitionen är att till nästa år starta både A-lag, B-lag och juniorlag i HGH FC.

– Tjejerna som är här är riktigt duktiga med våra 02:or och 04:or, som var i Dm-final en årskull upp. Nu känns det som ett bra läge för oss att starta upp ett damlag, säger flickoch damansvari­ge Oskar Herrlin.

– De äldsta fyller 17 år nästa år och det blir svårt att motivera dem om man inte tar ett steg till. Så vi tror att det blir jättebra, säger tränaren Göran Thelander, som följer med upp till seniornivå­n tillsamman­s med kollegerna Tobias Karlsson, Håkan Martinsson, Fredrik Cederwall och Marcus Bengtsson.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? NÄR VI TRE BLIR EN. Från vänster Oskar Herrlin, Henrik Paulsson och Leo Lundström är drivande i arbetet med att slå samman Harplinge IK, Gullbrands­torps AIS och Haverdal IF till HGH FC, vilket bland annat kommer att resultera i ett nytt gemensamt damseniorl­ag inför 2019.
Bild: JARI VÄLITALO NÄR VI TRE BLIR EN. Från vänster Oskar Herrlin, Henrik Paulsson och Leo Lundström är drivande i arbetet med att slå samman Harplinge IK, Gullbrands­torps AIS och Haverdal IF till HGH FC, vilket bland annat kommer att resultera i ett nytt gemensamt damseniorl­ag inför 2019.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden