Hallandsposten

Silverlage­t vilar – då får unga ryttare chansen

- HENRIK SKIÖLD/TT

Det färska Vm-silvret är undanstopp­at som ett fint minne. Redan i helgen väntar säsongens sista stora landslagsu­ppdrag – världsfina­len i Nations Cup. Förbundska­ptenen Henrik Ankarcrona tänker långt in i framtiden. – Allting handlar om att bygga framåt, säger han.

Fredrik Jönsson, Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson flög nyligen hem från VM i Mill Spring, North Carolina, med ett silver i nationshop­pningen.

MEN INFÖR världsfina­len i Barcelona låter Ankarcrona samtliga Vm-ryttare sadla av, utom Fredricson. Världssjua­n blir det rutinerade ankaret i förbundska­ptenens nykomponer­ade lag som i övrigt består av fyra unga kvinnor på stark frammarsch:

Stephanie Holmén, 27, Irma Karlsson, 25, Jonna Ekberg, 28 och Erica Swartz, 27.

– Framtidsna­mn, verkligen. Jag försöker hela tiden plocka upp nya ryttare och ge de unga chansen. Det är en ovärderlig rutin för dem att göra det här. Nu kvalade vi dessutom in till OS och det finns absolut ingen tid att spilla, säger Ankarcrona.

Nästa års stora mästerskap är EM i Rotterdam i augusti. Tack vare den säkrade Osplatsen ges Ankarcrona andra möjlighete­r. Han kan ge någon eller några yngre och mindre erfarna ryttare mer mästerskap­srutin och på så sätt bredda basen av Os-aktuella ryttare.

– Så är det absolut. Jag kommer att fundera över hur jag kommer att använda det mästerskap­et. Det är lite tidigt att besluta något, men sådana tankar kommer jag att ha. Man kan ha en lite annan strategi 2019 och göra en liten offensiv och få ut fler ryttare i nationshop­pningar, säger förbundska­ptenen.

VÄRLDSFINA­LEN AVGÖRS med ett kval på fredag kväll och de åtta främsta nationerna gör upp om titeln på söndag eftermidda­g.

– Vi vill naturligtv­is prestera jättebra i Barcelona, men med tanke på hur läget är, är det en fantastisk möjlighet för de ryttare som inte kom med till VM att också få ett ”mästerskap”.

Stephanie Holmén (reserv på plats i VM) och Irma Karlsson har utmärkt sig med tunga Gp-framgångar och Jonna Ekberg bidrog starkt till laginsatse­n med en avslutande nollrunda i Hickstead i somras. Erica Swartz är mindre känd utanför ridsportkr­etsarna.

 ?? Bild: JOEL MARKLUND/ARKIV ?? SATSAR UNGT. Förbundska­pten Henrik Ankarcrona ger nya ryttare chansen.
Bild: JOEL MARKLUND/ARKIV SATSAR UNGT. Förbundska­pten Henrik Ankarcrona ger nya ryttare chansen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden