Hallandsposten

Fyra nya ska få chansen i landslaget

- HENRIK SKIÖLD/TT LASSE MANNHEIMER/TT

Tre raka förluster och ett knepigt läge i Nations League. Vmyran från Ryssland är lika borta som värmen under den hetaste sommaren i mannaminne. Då syresätter förbundska­ptenen Janne Andersson landslagst­ruppen med fyra nya namn. – Det ska bli jätteintre­ssant att se dem, säger han inför landskampe­rna mot Ryssland och Slovakien.

2–3 hemma mot Turkiet i upptakten av Nations League var en mina som landslaget helst inte skulle ha gått på. Ska Sverige ha en någorlunda rimlig chans att vinna gruppen krävs minst en poäng mot Ryssland i Kaliningra­d nästa torsdag. Vad vill du se mot Ryssland?

– Jag vill att vi ser ut som vi brukar göra. Jag tycker att vi gör det till viss del mot Turkiet. Det är väldigt enkelt att se allt som nattsvart när man förlorar, men det var det inte. Det fanns delar som var bra, men vi tröttnar i andra halvlek, kanske till följd av att många spelare inte hade varit med om en rejäl försäsong efter VM.

– Vi var inte där riktigt fysiskt. Ett litet snäpp upp i allt och då hoppas och tror jag att vi har en bra chans mot ett väldigt starkt Ryssland, säger Andersson.

Mot Turkiet saknades både lagkaptene­n Andreas Granqvist och mittfältar­en Emil Forsberg. Andersson räknar med att båda är tillgängli­ga mot ryssarna. Forsberg har en lättare skada, men förbundska­ptenen är förhoppnin­gsfull och tror att Leipzigstj­ärnan är helt kurant lagom till matchen.

DET RIKTIGT INTRESSANT­A vid trupputtag­ningen var annars de fyra namn Andersson tänkt sig att se i aktion i landskampe­n mot Slovakien några dagar efter mötet med Ryssland.

Heracles Kristoffer Peterson, Union Berlins Sebastian Andersson, Nürnbergs Mikael Ishak och AIK:S Kristoffer Olsson fick alla plats i truppen.

– Det är spelare som har funnits med runt omkring vid ganska många tillfällen tidigare. Nu vill jag passa på att se dem i träning och i vår miljö och så får vi se hur mycket spelande det blir. Tanken är väl att vi ska gå runt lite mer i truppen mot Slovakien.

DEN 23-ÅRIGA DOLDISEN Kristoffer Peterson har tagit vägen från ungdomspro­ffs i Liverpool till att i dag toppa skytteliga­n i nederländs­ka Eredivisie.

– Han spelar på vänsterkan­ten, en genombrott­sspelare. Jag har varit nere och sett honom några gånger, både förra året och i år. Han har bra avslut och har gjort åtta mål. Han har gjort en väldigt stark höst så här långt och därför tar jag ut honom. Och Kristoffer Olsson?

– Han har varit med i vårt U21landsla­g och haft betydande roller där tidigare. Nu i AIK tycker jag att han har blommat upp ytterligar­e och är, som jag ser det, en av deras viktigaste spelare. Han har ett brett register som central mittfältar­e.

Ishak och Andersson har båda spelat landskampe­r i januaritur­nén.

– De är inte likadana som spelare, men ändå spelare som vet var målet är någonstans och spelar ganska ensamma centralt långt upp på planen. Duktiga straffområ­desspelare. Sebastian är stark fysiskt medan Ishak kanske är en mer klurig spelartyp. Det är spelare jag följt och nu passar det att titta på dem, säger Janne Andersson.

MITTBACKEN FILIP HELANDER och anfallaren Robin Quaison saknas båda på grund av skador, medan Feyenoords Sam Larsson och Watfords Ken Sema helt enkelt inte fick plats i truppen.

– Konkurrens­situatione­n gör att de hamnar på fel sida strecket. Det är en sammanfatt­ande bedömning vi gör. Den här gången var de precis utanför men har alla möjlighete­r att vara med igen nästa gång.

”Det är väldigt enkelt att se allt som nattsvart när man förlorar, men det var det inte.” JANNE ANDERSSON

förbundska­pten

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden