Hallandsposten

Kultur&nöje.

- KARIN BERGH kb@hallandspo­sten.se

Alcazar tackar för sig och inleder sitt farväl till publiken i kväll i Halmstad arena.

”Livet är tungt som det är. Med vår musik har vi velat ge människor en frizon.”

TESS MERKEL

I kväll inleder Alcazar sin avskedstur­né med att skapa ”ett stort fett dansgolv” på Halmstad Arena. Efter 20 år är det med blandade känslor Tess Merkel lägger discoskorn­a på hyllan. – Det är det läskigaste beslut jag någonsin tagit, säger hon.

Avskedstur­nén ”20 years of disco – mission completed” inleds alltså i Halmstad i kväll och fortsätter sedan till ytterligar­e 15 städer.

– Som vanligt blir det fest när vi kommer. När folk har sagt att vi är för mycket så har vi bara kört på med ännu mer glitter och ännu mer energi, säger Tess Merkel.

Alcazar bildades 1998. Medlemmar har kommit och gått, men Andreas Lundstedt och Tess Merkel har varit med från start fram tills nu, förutom när bandet gjort uppehåll. Tess säger att deras främsta drivkraft alltid har varit att göra publiken och sig själva glada.

– Livet är tungt som det är. Med vår musik har vi velat ge människor en frizon. Och det har funkat likadant för oss i bandet. När vi står på scen släpper vi vardagen och går in i en värld av glitter, glädje och fest.

ALCAZAR HAR HAFT världshita­r som ”This is the world we live in” och ”Crying at the discoteque”, tävlat i Melodifest­ivalen flera gånger samt gjort egna krogshowen ”Disco defenders”. Varför det blev just i år de valde att sluta finns det inget enkelt svar på. Tess säger att det kändes som att det var dags. 20 år är en lång tid.

– Man ska sluta när man är på topp. Det har varit en förmån att få underhålla en helt fantastisk publik under så här lång tid, men nu är det dags att gå vidare. Magin i livet händer när man vågar ta beslut som leder en åt nya, oväntade håll.

Det finns många tillfällen under de två decennier bandet varit aktivt som Tess minns med värme. Inte minst alldeles i början av karriären när de hade en spelning på en klubb i London, och hon insåg att medlemmarn­a i Pet Shop Boys stod bakom scen och sjöng med i deras låtar.

– Det var en sorts aha-upplevelse för mig. Jag hade inte fattat att vi var så stora.

Alcazar har inte minst varit populära i Hbtq-världen. Sveriges största gaysajt QX har kallat dem för riktiga ”regnbågsik­oner”.

– Det är med glädje vi tar på oss den manteln. Sen start har vi varit noga med att alla, verkligen alla, är välkomna på vårt disco. Och Hbtq-publiken har varit med oss från vår första till vår sista spelning. Det är jag väldigt tacksam för.

OCH TROTS ATT Alcazar alltså inleder sitt farväl till publiken i Halmstad i kväll så är Tess Merkel övertygad om att disco som genre aldrig kommer att dö ut. Det hon kallar för ett analogt sväng med riktiga instrument kommer alltid att ha sin publik.

– Och disco är så mycket mer. Det är ett community som står för dekadens, passion och stora känslor. More is more, liksom. Är det här verkligen sista turnén nu då?

– Ja, det har vi sagt.

 ??  ??
 ?? Bild: FREDRIK PERSSON / TT ?? MÅNGA MINNEN. Alcazar framför ”Blame It on the Disco” under Melodifest­ivalfinale­n 2014. Från vänster Lina Hedlund, Andreas Lundstedt och Tess Merkel.
Bild: FREDRIK PERSSON / TT MÅNGA MINNEN. Alcazar framför ”Blame It on the Disco” under Melodifest­ivalfinale­n 2014. Från vänster Lina Hedlund, Andreas Lundstedt och Tess Merkel.
 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? IN ACTION. Tess Merkel under Alcazars spelning på Euro Pride på Östermalms IP i Stockholm i somras.
Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT IN ACTION. Tess Merkel under Alcazars spelning på Euro Pride på Östermalms IP i Stockholm i somras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden