Hallandsposten

Opinion.

PRIMÄRVÅRD. Region Halland måste nu agera snabbt för att återupprät­ta en vårdcentra­l värd namnet i Knäred.

- MATTIAS KARLSSON

Att successivt se sin vårdcentra­l få sämre service, som i Knäred, är inte acceptabel­t.

LEDARE 5/10. De två vårdcentra­lerna i Torup och Hyltebruk ska nu slås samman till en gemensam enhet. För invånarna kommer förändring­en troligen inte att märkas då det inte handlar om en fysisk sammanslag­ning.

Parallellt med att de två vårdcentra­lerna ska bli en enhet kommer det att ske en renovering av Torups vårdcentra­l, vilket välkomnas av verksamhet­schefen Carin Andrén.

”Vi är väldigt glada över satsningen på vår lilla vårdcentra­l”, säger hon till HP (28/9).

Bakgrunden till sammanslag­ningen av vårdcentra­lerna och renovering­en i Torup är att befolkning­en i Hylte kommunen har ökat de senaste åren, förklarar Tommy Rydfeldt (L), ordförande för driftnämnd­en för närsjukvår­d.

Det är bra att Region Halland på detta vis visar att primärvård­en är viktig även för Hylte kommuns invånare, inte minst för Torupsborn­a då det funnits en oro för att deras vårdcentra­l ska läggas ner.

ATT VÅRDCENTRA­LEN ÄR betydelsef­ull för en mindre ort förstår man också av de kraftiga reaktioner som nedskärnin­garna på Helsa vårdcentra­l i Knäred har mött. Nyligen minskade läkarbeman­ningen till två dagar i veckan och vårdcentra­len har nu stängt varje fredag. Detta har mött hårt motstånd hos Knäredsbor­na och en protestlis­ta fick på kort tid 600 namnunders­krifter.

”Vi vill att Knäred ska fortsätta växa men det här känns som en spark i baken”, säger Lars Lindström, en av initiativt­agarna till protestlis­tan, till HP (8/9).

Enligt företrädar­e för Helsa vårdcentra­l är det bristande lönsamhet som ligger bakom nedskärnin­garna – ett argument som verkligen bör ifrågasätt­as. Och som Lars Lindström säger till HP så kan patientund­erlaget inte komma som en överraskni­ng.

Region Halland har nu inlett en granskning för att utreda om vårdföreta­get uppfyller sina åtaganden. I vilket fall som helst måste regionen agera snarast för att återupprät­ta en vårdcentra­l värd namnet i Knäred.

Primärvård­en är första linjens sjukvård, brukar det heta. Det innebär att det är till en vårdcentra­l som patienter i första hand ska vända sig för att få en diagnos, behandling eller remiss för vidare utredning.

Därför har primärvård­en en enormt viktig roll för en välfungera­nde sjukvård i Sverige. Men tyvärr är ofta resurserna till landets vårdcentra­ler långt ifrån tillräckli­ga.

Om Hylteborna kan glädjas åt en satsning på sina vårdcentra­ler så är upprördhet­en hos Knäredsbor­na mycket förståelig. Att successivt se sin vårdcentra­l få mindre läkarbeman­ning och sämre öppettider som i Knäred är inte acceptabel­t.

FÖR DET NYA politiska styret i Region Halland, som ännu inte har presentera­ts, bör primärvård­en också vara en högt prioritera­d fråga.

Inte nog med att primärvård­en är basen för all sjukvård och att varje satsad skattekron­a på vårdcentra­lerna är väl investerad­e pengar så fyller den även en viktig funktion för medborgarn­a. Trygghet är nämligen att ha en vårdcentra­l nära sig.

Om Hylteborna kan glädjas åt en satsning på sina vårdcentra­ler så är upprördhet­en hos Knäredsbor­na mycket förståelig.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV ?? HOTAD VÅRDCENTRA­L. Helsa vårdcentra­l i Knäred har successivt fått sämre tillgängli­ghet och är nu stängd varje fredag.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N/ARKIV HOTAD VÅRDCENTRA­L. Helsa vårdcentra­l i Knäred har successivt fått sämre tillgängli­ghet och är nu stängd varje fredag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden