Hallandsposten

Krögare tvingas flytta ut

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Surfside har förlorat en hyrestvist med Laholms kommun. Nu måste de lämna lokalerna.

Krögaren på Surfside måste omedelbart lämna lokalerna i Mellbystra­nd. Halmstads tingsrätt ger Laholms kommun rätt att slänga ut hyresgäste­n på grund av försenad hyra.

Surfside höll inne hyran i januari för att sätta press på kommunen, som äger den nedgångna fastighete­n. Krögaren vill som HP berättat ha en miljon kronor i ersättning för att lämna lokalen i förtid.

Taktiken fick inte det resultat som krögaren hade hoppats. Betalnings­kravet gick till Kronofogde­n och slutade i domstol. Nu har dom fallit. Kommunen fick rätt. Hyreskontr­aktet gäller inte längre eftersom hyran inte betalats i tid.

SOUAD KHAROUNI SAMTI har drivit rörelsen tillsamman­s med sin exmake Hamadi Samti i elva år. Nu måste hon omedelbart flytta ut ur lokalen på Kustvägen 44 i Mellbystra­nd. Annars kan hon bli avhyst på egen bekostnad. Det gäller även om domen inte vunnit laga kraft.

– Jag tänker överklaga, säger Souad Kharouni Samti.

– Vi har inte kunnat driva verksamhet i lokalen på ett år. Golvet i köket ramlar ner, taket läcker in vatten, det är fuktskador. Men kommunen vägrar renovera, fortsätter hon.

Hon anser att hon hade rätt att hålla inne hyran. Hon väntade på ett kontantbud från kommunen under diskussion­erna som pågick.

– Domaren ville inte lyssna på mig. De har förstört mitt liv. Jag har fått sälja möbler för att betala skulder. Jag vill att de antigen ska köpa ut mig, skaffa en ny lokal åt mig eller renovera de här lokalerna, säger Souad Kharouni Samti.

INFÖR SOMMAREN GAV kommunen ett bud på 250000 kronor, som Surfside tackade nej till.

– Det var för lite. Det täcker bara ombudets kostnader, säger Hamadi Samti.

Budet drogs tillbaka. Nu måste krögaren i stället stå för kommunens rättegångs­kostnader på 11 220 kronor.

– Vi har blivit diskrimine­rade och utpressade. Vi vill bara arbeta. Under elva år var det aldrig några problem, men sedan kommunen tog över fastighete­n har de bara velat bli av med oss, säger Hamadi Samti.

LAHOLMS KOMMUN HADE i går ännu inte fått domen.

– Jag får sätta mig ned med juristerna när den kommer och prata om hur vi praktiskt ska gå till väga. De måste flytta ut, så enkelt är det, säger Fredrik Nilsson, chef på strategien­heten.

Surfsidefa­stigheten ska på sikt ge plats åt Mellbystra­nds nya centrum. Det var därför kommunen köpte den för två år sedan.

– När alla tre hyresgäste­r är ute river vi så fort det går. Det finns ingen anledning att den ska stå där och förstöra utsikten, säger Fredrik Nilsson.

 ??  ??
 ?? Bild: JONATAN GERNES/ARKIV ?? TVINGAS BORT. Hamadi Samti och Souad Kharouni Samti tänker överklaga hyrestvist­en så långt det går. ”Vi har inte gjort något fel”, säger de.
Bild: JONATAN GERNES/ARKIV TVINGAS BORT. Hamadi Samti och Souad Kharouni Samti tänker överklaga hyrestvist­en så långt det går. ”Vi har inte gjort något fel”, säger de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden