Hallandsposten

Styvpappa misstänks för våld

- JONNA NILSSON

Han är en ”trevlig och rolig kille”, beskriver tonårspojk­en sin styvpappa i förhör – ”men han har varit våldsam i flera år”.

Nu åtalas styvpappan, för att under flera år utsatt familjen för slag och nedsättand­e ord. Mest drabbad ska tonårspojk­en, med diagnos, varit. Honom ska styvpappan kontinuerl­igt kallat ”miffo”, ”fetto” och ”misstag”.

Anklagelse­rna mot styvpappan är så allvarliga att åklagaren menar att de inte kan bedömas som enskilda händelser, utan ett led i en upprepad kränkning av tonårspojk­ens integritet där styvpappan­s agerande varit ”hänsynslös­t”.

I SOCIALTJÄN­STENS utredning, som ligger till grund för polisanmäl­an, uttrycker man oro för att tonårspojk­ens förmåga att känna, tänka och handla äventyras efter det han har gått igenom.

Tonårspojk­en säger i polisförhö­r att han egentligen tycker om sin styvpappa – ”han är en intressant person” – men att det under de senaste fyra åren stundtals har varit våldsamt. Ibland mycket.

Till exempel den julen för något år sedan, när tonårspojk­en, som har sociala diagnoser, inte riktigt orkat vara med vid firandet. Ordväxling­en med styvpappan ska ha gått över till våld när tonårspojk­en fick ett slag i bakhuvudet och sedan fick huvudet låst i styvpappan­s arm. Han blev yr och tappade temporärt hörseln på ena örat.

I förhöret fortsätter han att berätta om år av eskalerand­e bråk med knytnävssl­ag, struptag och knuffar.

Förutom anklagelse­rna om grov fridskränk­ning mot tonårspojk­en misstänks pappan också för att ha slagit mamman i familjen, samt en av de yngre bröderna.

NÄR STYVPAPPAN FÅR frågor om de gångna fyra åren känner han inte igen sig i beskrivnin­gen. Han riktar kritik mot socialtjän­sten, som han menar inte har tagit honom på allvar när han upprepade gånger tagit upp vad han anser legat bakom konflikten: att tonårspojk­en skulle ha varit våldsam mot familjens två yngre bröder. Det tumult styvpappan erkänt har varit resultatet av att han har försökt att gå emellan bröderna. Han förnekar anklagelse­rna om att själv ha använt våld mot pojkarna.

UNDER RÄTTEGÅNGE­N ska flera personer höras. Utöver de inblandade ska också familjens mormor vittna om familjedyn­amiken. Hon har haft sms-kontakt med tonårspojk­en under bråken och han har också fått bo hos henne under perioder. De meddelande­n som skickats dem emellan används som bevis och vittnar om våld i hemmet.

Styvpappan har efter att det har framkommit nya anklagelse­r mot honom flyttat ifrån familjen.

 ?? Bild: MONTAGE ?? NEKAR. Styvpappan, som av flera anhöriga till pojken beskrivs som ”lugn och sansad”, nekar till brott.
Bild: MONTAGE NEKAR. Styvpappan, som av flera anhöriga till pojken beskrivs som ”lugn och sansad”, nekar till brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden