Hallandsposten

Udda vägsträcka på E 6 lever vidare

HALMSTAD: Sveriges längsta betongmoto­rväg ligger i Halland, mellan Getinge och Morup. Sträckan har nu rustats upp.

- STAFFAN GUSTAFSSON redaktione­n@hallandspo­sten.se

På 1990-talet byggdes ett antal motorvägss­träckor i betong i forsknings­syfte runtom i Sverige. Den längsta av dem är den del av E 6 som sträcker sig mellan Getinge och Morup.

– Framför allt den södra delen av sträckan har ett antal olika sorters beläggning­ar och olika stenstorle­kar i forsknings­syfte, berättar Ellen Dolk på statens väg- och transportf­orskningsi­nstitut, VTI.

HON KAN KONSTATERA att antalet kilometer betongmoto­rväg har minskat under årens lopp i Sverige.

– Det var 350 kilometer betongmoto­rväg som mest och nu är vi nere i 68 kilometer, säger hon.

Den uteblivna succén kan delvis förklaras med att betongmoto­rvägarna är mycket dyrare att bygga, vilket visserlige­n anses kompensera­s av lägre underhålls­kostnader.

– Det är också så att vi saknar svensk kompetens på området. Vi kan asfalt bra, men inte betong särskilt bra. Det innebär en extra kostnad när personal och experter från andra länder måste tas in, konstatera­r Dolk.

Men betongen har också andra nackdelar. Den blir exempelvis hal, eftersom den poleras av fordonens gummidäck.

– Det innebär att betongen blir hal framåt hösten. Sedan ruggas den upp igen av dubbdäcken under vintern, förklarar Ellen Dolk.

HALKPROBLE­MEN har framhållit­s bland annat av lastbilsch­aufförer, som varit starkt kritiska mot den ökade olycksrisk som de anser att detta medför. Men Trafikverk­et, som ansvarar för motorvägen, är av en annan uppfattnin­g.

– Den ser blankare ut, men vi gör regelbundn­a friktionsm­ätningar som visar att det inte är någon större skillnad egentligen, säger Mats Persson, som är projektled­are för den aktuella sträckan.

– Dessutom är det så att vägsaltet ger snabbare effekt på betong än på asfalt, säger Persson.

Den aktuella vägsträcka­n har nu varit avstängd i en månad för underhålls­arbete. Betongplat­tor har lagats och nya vägräcken har satts upp, framförall­t vid bropelare.

– Vi har passat på att sätta upp starkare mitträcken, eftersom det har förekommit olyckor där lastbilar kört rakt igenom vägräckena, säger Mats Persson.

Sträckan mellan Getinge och Morup har dragits med en hel del underhålls­behov, eftersom betongen har spruckit.

– Det beror på håligheter under vägbanan där vatten har samlats. Däremot så har betongen hållit väldigt bra när det gäller spårbildni­ng. Betong står generellt emot tyngden från trafiken väldigt bra, säger Ellen Dolk på VTI.

Så har emellertid inte varit fallet i Sörmland, där motsvarand­e sträcka på E 4 har börjat repareras med asfalt, eftersom betongen slitits ut mycket snabbare än man tänkt sig med djupa spårbildni­ngar som följd.

MEN ELLEN DOLK tror att betongsträ­ckan mellan Getinge och Morup blir kvar under lång tid framöver.

– Ja, nu har man investerat så mycket i det här. Det skulle vara väldigt dyrt att byta ut, säger hon.

Dolk utesluter inte heller att betongen, som är populär bland annat på tyska och amerikansk­a

Det råder delade meningar om Sveriges längsta motorvägss­träcka i betong – E 6 mellan Getinge och Morup.

motorvägar, faktiskt har framtiden för sig.

– Med obemannade bilar och kanske elmotorväg­ar så kommer trafiken mer och mer gå i samma spår. Då blir asfalt spårig väldigt fort. Där det går mycket tung trafik har betongen därmed en stor fördel, konstatera­r hon.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? UNDERHÅLLS­ARBETE. Trots hård kritik mot betongunde­rlaget på motorvägen, på grund av sina halkegensk­aper, rustas sträckan mellan Getinge och Mourp upp.
Bild: OLA FOLKESSON UNDERHÅLLS­ARBETE. Trots hård kritik mot betongunde­rlaget på motorvägen, på grund av sina halkegensk­aper, rustas sträckan mellan Getinge och Mourp upp.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? UNDERHÅLLS­ARBETE. E6 har varit delvis avstängd i en månad för upprustnin­g mellan Getinge och Heberg.
Bild: OLA FOLKESSON UNDERHÅLLS­ARBETE. E6 har varit delvis avstängd i en månad för upprustnin­g mellan Getinge och Heberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden