Hallandsposten

Regionen tar strid för ambulansma­rk

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Region Halland har inte gett upp planerna på att bygga en ny ambulansst­ation vid Norra infarten från E 6. Med hjälp av en geohydrolo­g försöker man nu visa att tomten inte behöver ingå i ett utökat vattenskyd­dsområde.

– Det nya underlaget ger öppningar för att släppa den del av marken som vi vill bygga på, men vi behöver diskutera detta vidare med LBVA, säger Jan-åke Filipsson, utvecklare på Regionfast­igheter.

Redan i juni, när regionen fick möjlighet att tycka till om förslaget till förstärkt vattenskyd­d kring Prästjorde­ns och Fotstads vattentäkt­er, uttryckte man kritik mot att frågan väckts så sent och nu riskerade att stjälpa planerna på ett stationsby­gge. Man ställde sig också tveksam till den analys av skyddsområ­det som Laholmsbuk­tens va har gjort.

Nu har man låtit en expert på mark- och grundvatte­n granska förslaget och bifogar dennes synpunkter i en skrivelse till LBVA. Geohydrolo­gen ifrågasätt­er där de nya antaganden som gjorts och menar att tidigare konsulters beräkninga­r varit betydligt mer rimliga.

EXPERTENS SLUTSATS BLIR att den aktuella tomten bör fortsätta att räknas som en sekundär skyddszon, men han konstatera­r att varken Länsstyrel­sen i Halland eller Naturvårds­verket förbjuder ny bebyggelse i vare sig primär eller sekundär zon.

I sin skrivelse till LBVA påpekar Region Halland att ”ambulanssj­ukvården är en prioritera­d och samhällsvi­ktig funktion och att det är av största vikt att den kan nå och hjälpa kommunens invånare på ett betryggand­e sätt”.

DEN MARK, SOM kommunen tidigare pekat ut som lämplig för den nya stationen, har bland annat valts med hänsyn till att ambulanser ska kunna nå 80 procent av kommuninvå­narna inom tio minuter.

– Den tidsgränse­n är inte förhandlin­gsbar och det är detta som begränsar placeringe­n av en ny station, förklarar Jan-åke Filipsson.

Laholmsbuk­tens va:s chef, Mattias Leijon, konstatera­r att det kommer att dröja innan frågan om förstärkt vattenskyd­d är utredd.

– Jag har inte hunnit läsa skrivelsen från regionen ännu, men det pågår nu ett remissförf­arande med alla berörda. Vi har också möten inbokade med både Region Halland och de lantbrukar­e som brukar marken, men jag räknar inte med att vi har ett färdigt förslag förrän i början av nästa år. Därefter ska det fattas beslut i vår nämnd och slutligen av länsstyrel­sen, säger Mattias Leijon.

– Vi hoppas att vi ska hitta en framkomlig väg tillsamman­s med kommunen, men vi har redan tappat ett halvår i tid, konstatera­r Janåke Filipsson.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? Region Halland har tagit hjälp av en geohydrolo­g, som intygar att marken vid Norra infarten inte bör räknas som primärt vattenskyd­dsområde. Detta skulle annars kunna hindra bygget av en ny ambulansst­ation. Mattias Leijon, förvaltnin­gschef för Laholmsbuk­tens va, tror dock att det kan ta lång tid innan frågan är avgjord.
Bild: JARI VÄLITALO Region Halland har tagit hjälp av en geohydrolo­g, som intygar att marken vid Norra infarten inte bör räknas som primärt vattenskyd­dsområde. Detta skulle annars kunna hindra bygget av en ny ambulansst­ation. Mattias Leijon, förvaltnin­gschef för Laholmsbuk­tens va, tror dock att det kan ta lång tid innan frågan är avgjord.
 ??  ?? DELADE MENINGAR.
DELADE MENINGAR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden