Hallandsposten

”Jag dricker

- HANNA SJÖBERG 010-471 51 19 hs@hallandspo­sten.se

Energidryc­ker har blivit en del av deras vardag. Om det är farligt eller inte tänker de inte så mycket på – det berättar ett gäng gymnasieun­gdomar.

När HP träffar killarna som till vardags pluggar på Kattegattg­ymnasiet är det hyfsat tidig fredag morgon. Första lektionen ska snart börja. Än så länge har ingen hivat i sig någon energidryc­k för att pigga upp sig.

– På morgonen tar man ju hellre en kaffe, säger Samuel Lättman.

Alla de ungdomar HP talat med pratar om energidryc­ker som något fullständi­gt självklart. Men ingen av dem dricker några mängder, i alla fall inte längre.

– Det var nog mer förut, det är ju inte så att man bestämt sig för att inte dricka, det har nog mer bara glidit över på kaffe, säger Emanuel Borg.

MEN ATT DE ganska ofta väljer vanlig läsk i stället för energidryc­k när de är sugna på något sött beror bara på att de gillar det bättre. Alla är i och för sig medvetna om att det finns en diskussion om att höga koffeinhal­ter i stora mängder skulle kunna vara skadligt, men det är ingenting som egentligen bekommer dem.

– Vi kollade ju upp det och då kom vi fram till att det inte var mer koffein i energidryc­ken än i vanligt kaffe, säger Emanuel Borg.

– För några år sedan, när det var väldigt mycket prat om att det var farligt, då var mamma på mig en

del, men nu är det lugnare, fortsätter han.

ÄN SÅ LÄNGE finns ju inga skarpa bevis för att dryckerna faktiskt är farliga även om många höjer stora varningssk­yltar om att vi faktiskt inte vet hur det påverkar framför allt en växande kropp. Men killarna HP pratar med menar att det inte skulle spela någon större roll.

– Vi vet ju att det inte är särskilt bra och vi dricker det ändå, säger Haris Bajrami.

Många ungdomar rapportera­r om olika former av biverkning­ar när de dricker sådant här. Är det något ni märkt av?

– Nej, ingenting. De som får sådana biverkning­ar, det är ju de som dricker typ tio burkar på en dag, säger Calle Gullberg.

Hur mycket dricker ni då?

– Ett par i veckan kanske, säger Emanuel Borg.

– Jag dricker mest i samband med träningen för att orka mer, fyller Samuel Lättman i.

Haris Bajrami är inne på samma spår.

– Jag brukar dricka antingen på gymmet när jag ska träna eller på lektionern­a. Vi har ju ofta långa dagar och då behövs det för att man ska orka hålla fokus under långa genomgånga­r och sådant, säger Haris Bajrami innan han och hans kompisar drar iväg på dagens första lektion.

Lite senare under dagen är det dags för fredagsfys. Ett rejält pass i gymmet med andra ord. Och då kommer burken fram.

 ??  ?? KICK. Energidryc­ken ger en kick när Haris Bajrami tränar.
KICK. Energidryc­ken ger en kick när Haris Bajrami tränar.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ??
Bild: JARI VÄLITALO
 ?? Bild: HANNA SJÖBERG ?? ENERGIDRIC­KARE. Emanuel Borg, Samuel Lättman, Lucas Bresman, John Fritiofsso­n och Haris Bajrami dricker alla energidryc­k då och då.
Bild: HANNA SJÖBERG ENERGIDRIC­KARE. Emanuel Borg, Samuel Lättman, Lucas Bresman, John Fritiofsso­n och Haris Bajrami dricker alla energidryc­k då och då.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden