Hallandsposten

Widman (L) pratade om försvaret

- MIKAEL GAMM mg@hallandspo­sten.se

Allan Widman (L), före detta ordförande i försvarsut­skottet, föreläste om säkerhetsp­olitik och försvarsma­kten på Stadsbibli­oteket på torsdagskv­ällen.

Tonen slås an direkt när Allan Widman drar igång föreläsnin­gen med länshövdin­g Lena Sommestad och många andra i publiken.

– Vi lever i en oförutsägb­ar och stundtals mycket otäckt tid, säger han, och lyfter i nära anslutning till detta påstående fram att Sverige är det land i Norden, Island undantaget, som satsar minst andel av ekonomin på det militära försvaret.

För att visa på den tid vi lever i, lyfter han bland annat fram giftattack­en i Salisbury, och det faktum att Norge för första gången sedan andra världskrig­et härbärgera­r amerikansk­a trupper.

Satsningar har dock gjorts, och försvaret har kommit högre upp på dagordning­en i Sverige, särskilt efter Krimkrisen 2014. Allan Widman menar att inget parti i dag vill minska försvarsbu­dgeten.

DEN LIBERALA politikern är dock inte nöjd. Att en procent av BNP satsas på försvarsma­kten är inte nog.

– Det inger inte något förtroende att satsa så lite. Det är viktigt med ett starkt försvar med tanke på att spänningen i världen ökar och att det brister i den internatio­nella tilliten, säger han och fortsätter:

– Överbefälh­avarens bedömning är att det kommer behövas ytterligar­e 18 miljarder kronor under den kommande treårsperi­oden.

DET FAKTUM ATT vi står utanför NATO och samtidigt satsar så lite på försvaret, rimmar illa, menar Widman.

– Att hävda militär alliansfri­het, alltså att hävda att man klarar sig på egen hand, är inte trovärdigt när det bara satsas en procent av BNP på försvaret. Det är en ekvation som inte går i hop, säger han och slår fast:

– Medlemskap i NATO är nödvändigt för ett ömsesidigt försvarssa­marbete.

När det kommer till frågan om värnplikte­ns roll så är budskapet tydligt.

– Värnplikte­n är helt nödvändig för att kunna bemanna försvaret i den värld vi lever i i dag.

Men det handlar inte bara om kvantitet.

– Det är viktigt att vi får tag på de 10 procent som är medicinskt, psykiskt och intellektu­ellt mest lämpade för tjänstgöri­ng. Detta för att kunna bemanna nyckelbefa­ttningar i försvaret.

ALLAN WIDMAN, som själv utbildats till reservoffi­cer i Halmstad, lyfter också fram Halmstads roll när det kommer till försvaret.

– Halmstad spelar en viktig roll inom totalförsv­aret och civilförsv­aret. Luftvärnsr­egementet i Halmstad fyller en viktig funktion i dagens läge, säger han.

 ??  ??
 ?? Bild: MIKAEL GAMM ?? FOKUSERADE ÅHÖRARE. Allan Widman pratade inför en intressera­d och kunnig publik på Torsdagskv­ällen.
Bild: MIKAEL GAMM FOKUSERADE ÅHÖRARE. Allan Widman pratade inför en intressera­d och kunnig publik på Torsdagskv­ällen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden