Hallandsposten

Lägre vinst hjälper krisdrabba­de bönder

- CARINA NILSSON

Vallberga lantmäns prognos pekar på en vinst på sex–sju miljoner. Det kan vara företagets sämsta resultat på tio år.

Första halvåret såg bra ut för Vallberga lantmän, med cirka sex –sju miljoner i vinst. Sedan kom den värsta torkan i mannaminne.

– Vi har lagt en nollbudget för andra halvåret, vi får acceptera att vi inte tjänar några pengar här utifrån den situation som varit, säger Vallberga lantmäns styrelseor­dförande Joakim Bronelius.

SPANNMÅLSS­KÖRDEN blev inte mer än cirka en tredjedel av förra årets. Då fick man in 76 000 ton, och i år blev det bara 25 000 ton.

– Det innebär att vi knappt har tjänat något på att torka spannmål det här året, säger Joakim Bronelius som är styrelseor­dförande i Vallberga lantmän. Foderfabri­ken går däremot bra. – Vi har aldrig tillverkat så mycket foder som vi gör nu. Men vi håller igen på priserna, eftersom våra egna medlemmar, framför allt mjölkbönde­rna, behöver köpa mycket mer kraftfoder än vanligt på grund av grovfoderb­risten, säger Joakim Bronelius.

VALLBERGA LANTMÄN HAR också förlängt kontrakten för de odlare som förbundit sig att leverera en viss mängd maltkorn exempelvis.

– Om vi inte klarar att leverera kommer vi att betala böter till mälteriern­a, men odlarna får ett år till på sig att leverera, och behöver inte betala för kontraktsb­rott, säger Joakim Bronelius.

Han tror att företagets resultat kan vara det sämsta på tio år, men att det ändå blir en vinst.

– Vi är ett medlemsägt företag och ägs av nära 1 000 lantbrukar­e i Halland, Småland och Skåne. Vår vinst går tillbaks till medlemmarn­a i form av återbäring och efterlikvi­d, så det är viktigt för dem också att vi gör en vinst, säger Joakim Bronelius.

Han är dock inte orolig för ekonomin i företaget.

– Vi har byggt upp en bra soliditet under flera års tid.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV ?? FODERTILLV­ERKNING. Vallberga lantmän tillverkar mer foder än någonsin, men håller priserna nere för att hjälpa torkdrabba­de lantbrukar­e.
Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV FODERTILLV­ERKNING. Vallberga lantmän tillverkar mer foder än någonsin, men håller priserna nere för att hjälpa torkdrabba­de lantbrukar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden