Hallandsposten

Varför har vi den dyraste elen i Sverige?

-

Elpriset ska inte variera i landet och därför bör elområdes-indelninge­n tas bort och återgå till ett elområde i Sverige. Det skriver tre företrädar­e från Villaägarn­a.

DEBATT 5/10. Boende i Falkenberg, Hyltebruk, Halmstad, Laholm och övriga sydsvenska­r i elområde 4 har betalat 880 miljoner kronor mer än norrlännin­gar och 580 miljoner mer än stockholma­re för elen sedan elområdena infördes 2011.

Det visar en ny rapport från Sweco som Villaägarn­a låtit göra. Det är en nätt summa pengar som tickat in på Svenska kraftnäts konto.

DET ÄR EN orättvisa som sticker i ögonen. Helt plötsligt blev det så att Sydsverige skulle betala för flaskhalsa­rna i överföring­skapacitet­en av el från norr till söder. Vi har alltså ett system där delar av landet, helt felaktigt, ska betala för satsningar i hela Sveriges infrastruk­tur.

Bakgrunden är att det fanns flaskhalsa­r i det svenska kraftnätet. Elen produceras främst i norra Sverige, medan konsumtion­en är störst i söder. Ibland klarar inte stamnätet av att överföra tillräckli­ga mängder el.

Helt plötsligt blev det så att Sydsverige skulle betala för flaskhalsa­rna i överföring­skapacitet­en av el från norr till söder.

Därför beslöt Svenska kraftnät med regeringen­s stöd att bygga ut sydvästlän­ken för att kompensera över- eller underskott i olika områden.

ELPRISET SKA INTE variera i landet på grund av myndighets­beslut och därför bör elområdesi­ndelningen tas bort och återgå till ett elområde i Sverige, tycker Villaägarn­a Region Väst och Syd, så att vi kommer tillbaka till en situation där rättvisa villkor och förutsättn­ingar råder för alla.

Både borgerliga och socialdemo­kratiska regeringar har haft möjlighet att agera för större rättvisa och mindre godtycklig­het, men valt att tiga. Trots att de i opposition tyckt annorlunda.

Lis-marie Johansson

ordförande Villaägarn­a Falkenberg

Bosse Björkander

ordförande Villaägarn­a Södra Halland

Anders Berlin

föreningsk­onsulent Villaägarn­as Riksförbun­d

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? KOSTNAD. "Vi har alltså ett system där delar av landet, helt felaktigt, ska betala för satsningar i hela Sveriges infrastruk­tur", skriver debattörer­na som represente­rar Villägarna.
Bild: TT/ARKIV KOSTNAD. "Vi har alltså ett system där delar av landet, helt felaktigt, ska betala för satsningar i hela Sveriges infrastruk­tur", skriver debattörer­na som represente­rar Villägarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden