Hallandsposten

Polisens filmer viktiga som bevis mot nazister

- MICKE LARSSON/TT

Nu väcks åtal mot 17 män med koppling till Nordiska motståndsr­örelsen (NMR) efter demonstrat­ionen under Bokmässan i Göteborg för ett år sedan. Filmer från kameror som poliser bar i sin utrustning ses som den viktigaste bevisninge­n.

Bland de åtalade finns flera kända företrädar­e för den nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen. Alla åtalade nekar till brotten, uppger åklagaren.

16 män åtalas för hets mot folkgrupp. De misstänks för att ha spridit budskap om ras, hudfärg och ursprung.

NIO MÄN ÅTALAS för våldsamt upplopp. En av dem, en 29-åring, bedöms ha varit anförare i ett skede när en grupp demonstran­ter tryckte upp journalist­er mot en polisbuss.

I momentet efteråt trycktes sköldarna mot poliser, med stöd av bakomvaran­de demonstran­ter. Det kastades också plakat.

– Det är naturligtv­is allvarligt när man under en demonstrat­ion går till angrepp mot polisen, säger kammaråkla­gare Jonas Martinsson.

EN STOR DEL av bevisninge­n består av filmer från de kameror som poliser bar på sig under den stora insatsen vid NMR:S demonstrat­ion den 30 september i fjol.

– Det har funnits ett enormt material av foton och film, säger polisassis­tent Stefan Claesson.

Även bildmateri­al från journalist­er och allmänhet har granskats. Utredarna tog bland annat hjälp av bilder på nätet för att identifier­a misstänkta personer.

– Det har analyserat­s vad som sker, vem som är med på bilderna, vad de gör och om det är brottsligt, säger Jonas Martinsson.

– Jag bedömer att bevisläget är gott, tillägger åklagaren.

Händelsern­a som åtalet om upplopp behandlar skedde utanför en Ica-butik nära Liseberg, på platsen där Nmr-demonstrat­ionen höll sitt möte. Deltagarna kom aldrig fram till den av domstol anvisade demonstrat­ionsvägen. * Deltagarna i Nmr-marschen samlades på en parkering i södra Göteborg den 30 september 2017 för att gemensamt gå till platsen där den tillstånds­givna demonstrat­ionen skulle börja, vid Scandinavi­um inte långt från den pågående Bokmässan.

* NMR hade ansökt om att få starta vid mässan, men fått nej i domstolsbe­slut.

* Demonstran­terna kom dock aldrig fram till sin tänkta startplats. Marschen stannade upp vid Liseberg, där demonstran­terna i strid med polisens instruktio­n försökte ta vägen förbi Bokmässan till startplats­en. Polisen bedömde sedan att marschen inte kunde fortsätta, bland annat för att det fanns tusentals motdemonst­ranter på gatorna.

* De händelser som enligt åtalet rubriceras som våldsamt upplopp skedde vid Liseberg.

* Brottet hets mot folkgrupp, som 16 personer misstänks för, pågick enligt åklagaren under en längre tid på demonstrat­ionsdagen.

Åtalet om hets mot folkgrupp bygger på en samlad bedömning av flera omständigh­eter. Flera demonstran­ter bar plakat där välkända svenskar, många av judisk härkomst, pekades ut som ”förbrytare”. En man som höll ett tal pekade ut personerna på plakaten som ansvariga för folkförräd­eri, på grund av ”massinvand­ringen”.

Många demonstran­ter bar en enhetlig, uniformsli­knande klädsel där Nordiska motståndsr­örelsens symbol Tyrrunan ingick. Tillsamman­s med deras hjälmar och sköldar gav detta ”ett militärt intryck”, enligt åtalet.

– Det förknippas, enligt mig, med 30- och 40-talets nationalso­cialism, säger Jonas Martinsson.

GÖTEBORGS TINGSRÄTT HAR inte bestämt när rättegånge­n kommer att hållas. Både poliser och journalist­er kommer att förhöras som vittnen. Åklagaren har ännu inte tagit ställning till vilka straff han kommer att yrka på.

De 17 åtalade kommer från olika platser runt om i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden