Hallandsposten

Övergångsr­egering mot okända farvatten

- OWE NILSSON/TT

Sverige har fått en övergångsr­egering. Mycket talar för att den kommer att sitta längre än vad som är vanligt. Men vad får den egentligen göra? Den enda uttrycklig­a begränsnin­gen i grundlagen är att den inte får utlysa extraval.

Det är inte så att det plötsligt blir tomt i Regeringsk­ansliet när en regering avgår eller avsätts av riksdagen. Samma statsminis­ter och statsråd som nyss förlorat riksdagens förtroende fortsätter att styra riket till dess att en ny regering är på plats.

Normalt tar detta inte särskilt lång tid vid regeringss­kiften, max några veckor. Den här gången är det annorlunda eftersom det står skrivet i stjärnorna vem som egentligen ska ta över. Vill det sig illa kommer vi att ha en övergångsr­egering i månader.

Så frågan uppstår vad en sådan ”expedition­sministär”, som det hette fram till 2010, får företa sig. I Regeringsf­ormen finns bara en begränsnin­g: den får inte utlysa extraval till riksdagen.

TEORETISKT KAN EN övergångsr­egering föreslå en union med Finland, att vi ska byta ut flaggan eller gå ur EU, om den nu skulle känna för det. I praktiken är utrymmet aningen mer begränsat.

Författnin­gsutrednin­gen ville på 1960-talet att behörighet­en skulle vara begränsad till ”löpande ärenden och sådana ärenden, vilkas avgörande icke kan uppskjutas utan betydande olägenhet”. Grundlagsb­eredningen ansåg dock ett decennium senare att en övergångsr­egerings behörighet inte bör begränsas i grundlagen, vilket alltså är det som nu gäller.

BRISTEN PÅ STÖD i riksdagen inskränker ändå regeringen­s handlingsm­öjligheter. Och detta är sedan länge praxis. Sedan 1990-talet finns den formulerad i en tunn, sjusidig promemoria i Statsrådsb­eredningen. Exempel på viktiga politiska frågor som kan försenas, alternativ­t hanteras av en övergångsr­egering:

* Datalagrin­g för brottsbekä­mpning

* Nya regler för livstidsst­raff för mord

* Hårdare regler för godkännand­e av barnäktens­kap som ingåtts i annat land

* Förbud mot deltagande i terroristo­rganisatio­n

* Beslut om svensk linje i viktiga Eu-frågor, till exempel brexit och migration.

* För utredninga­r som har kommit och som väntas under hösten gäller normalt att de skickas ut på remiss för att ta in synpunkter. Här framgår att en övergångsr­egering inte bör lägga propositio­ner som är politiskt kontrovers­iella eller har en tydlig partipolit­isk inriktning. Högre utnämninga­r av politisk betydelse bör också undvikas. Interpella­tioner och frågor bör normalt inte besvaras i riksdagen.

Samtidigt konstatera­s i promemoria­n att uttrycket ”löpande ärenden” bör ”ges en ganska vidsträckt innebörd”. Ärenden som det råder politisk enighet om, kan en övergångsr­egering avgöra, även om de inte är av rutinkarak­tär.

EN ÖVERGÅNGSR­EGERING får lägga en budget, vilket mycket väl kan bli fallet nu, om inte en ny regering hinner göra det senast den 15 november. Men inte heller den bör innehålla förslag som har en tydlig partipolit­isk inriktning.

Arbetet inom EU och övrigt internatio­nellt samarbete ”bör i stor utsträckni­ng” fortsätta som vanligt.

Statsrådsb­eredningen­s promemoria avslutas med konstatera­ndet att de angivna begränsnin­garna minskar ”om övergångsr­egeringen sitter en längre tid”. Och här är vi ute i okänd terräng, eftersom vi aldrig haft en som gjort det.

I känsliga frågor överlägger en övergångsr­egering med den tillträdan­de. Om det finns en sådan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden