Hallandsposten

Skräck inför vinter

GREKLAND: VARNING FÖR HUMANITÄR KATASTROF I FLYKTINGLÄ­GER

-

* I mars 2016 enades EU och Turkiet om ett avtal som i korthet går ut på att flyktingar och migranter som anländer till Grekland ska skickas tillbaka till Turkiet och om så behövs få sina asylskäl prövade där. För varje syrier som skickas tillbaka ska en annan flykting från Syrien få lämna Turkiet och resa direkt till ett Eu-land.

* Men avtalet har inte fungerat som EU hade tänkt sig. Grekland måste pröva varje fall individuel­lt och Turkiet har haft svårt att leva upp till de krav som EU ställer. Grekiska asylkommit­téer har bland annat kommit fram till att Turkiet inte är ett säkert asylland.

* Hittills i år har drygt 23 000 människor anlänt till Grekland, enligt FN:S flyktingor­gan UNHCR. De största flyktinglä­gren finns på öarna Lesbos och Samos där över 20 000 migranter och flyktingar är strandsatt­a.

* Hjälporgan­isationer har krävt bättre villkor för flyktingar­na och migrantern­a i Moria, varpå Grekland har krävt av myndighete­rna att åtgärda problemen. Samtidigt försöker man att transporte­ra de mest sårbara människorn­a till fastlandet. De senaste veckorna har omkring 2 000 människor fått bege sig därifrån. Källa: AFP, Reuters

Människor som tvingas köa i timmar för lite mat – som ibland är möglig. Utdelning av en 1,5-litersflas­ka med vatten varje morgon som ska räcka till både dricksvatt­en och matlagning under dagen. Avloppsvat­ten som läcker ut i tält där barn lever och bor.

HITTILLS I ÅR har Grekland tagit emot över 23000 flyktingar och migranter, enligt FN:S flyktingor­gan UNHCR. Allt fler kommer till den största flyktingan­läggningen Moria på ön Lesbos där hjälporgan­isationer varnar för en allt sämre humanitär situation. Bara under de två första veckorna i september kom 1 500 personer hit, rapportera­r Läkare utan gränser.

– Det har aldrig varit så här mycket människor. Containrar­na står väldigt tätt, ibland staplade på varandra. Tält är uppsatta däremellan. Det finns ingen plats, säger Jana Frey på Internatio­nal Rescue Committe (IRC) som driver ett hjälpcente­r en bit bort.

– Vissa dagar finns inget rinnande vatten för att överhuvudt­aget kunna tvätta händerna eller spola i toaletten.

Tillvaron för de asylsökand­e i Moria, varav de flesta kommer från Syrien, Irak och Afghanista­n, är enormt psykiskt påfrestand­e, enligt IRC som uppger att 30 procent av de som besöker organisati­onens hjälpcente­r har sagt att de har försökt att ta livet av sig. Nu väntar dessutom en lång period av regn och kyla.

Omkring 8000 människor trängs på den gamla militärbas­en på Lesbos – som egentligen bara har plats för 3000. Med kylan i antågande varnar hjälporgan­isationer för en humanitär katastrof i de grekiska flyktinglä­gren. – Här är alla rädda för vintern, säger Muhammad Mehdi som bodde i flyktingan­läggningen Moria i två år.

DEN 22-ÅRIGE AFGHANEN Muhammad Mehdi bodde i Moria i knappt två år, men fick asyl i december 2017. Nu kommer han regelbunde­t tillbaka för att hälsa på sina vänner – och han minns hur det var när flyktinglä­gret var hans hem.

– Då var det många som dog på grund av det kalla vädret. Här är alla rädda för vintern. Vi duschade i kallvatten trots att det var snö ute, säger Mehdi till TT över telefon.

Prostituti­on, våld och smuggling av såväl människor som droger är vanligt förekomman­de, enligt honom.

 ??  ?? MISÄR. ”Vi duschade i kallvatten trots att det var snö ute” berättar afghanske Muhammad Mehdi om de nästan två år som han bodde i flyktinglä­gret Moria.
MISÄR. ”Vi duschade i kallvatten trots att det var snö ute” berättar afghanske Muhammad Mehdi om de nästan två år som han bodde i flyktinglä­gret Moria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden