Hallandsposten

Kreml anklagas för stora cyberattac­ker

- FILIP NORMAN/TT

USA och flera andra länder pekar ut sju personer inom ryska militära underrätte­lsetjänste­n GRU för omfattande cyberangre­pp. Attackerna har utförts mot känsliga mål i en rad länder – bland annat mot ett amerikansk­t kärnenergi­företag och antikemvap­enorganet OPCW.

De internatio­nella anklagelse­rna mot Ryssland började med att den brittiske utrikesmin­istern Jeremy Hunt natten till torsdagen anklagade GRU för att ligga bakom cyberattac­ker mot politiska institutio­ner, företag, medier och idrottsorg­anisatione­r.

”Det här beteendemö­nstret visar deras vilja att verka utan hänsyn till internatio­nell rätt eller etablerade normer, och att göra det med en känsla av straffrihe­t och utan konsekvens­er”, sade han i ett uttalande enligt nyhetsbyrå­n AFP.

GRU misstänks sedan tidigare för giftmordsf­örsöket på ex-spionen Sergej Skripal i Salisbury i Storbritan­nien.

NEDERLÄNDE­RNA UTVISADE på torsdagen fyra ryssar med diplomatpa­ss som påstås ha spionerat på Organisati­onen för förbud mot kemiska vapens (OPCW) högkvarter i Haag.

En dator som beslagtogs vid gripandet kan knytas till ryska underrätte­lseoperati­oner i Brasilien, Malaysia och Schweiz, enligt Storbritan­nien som medverkade till att gripandena kunde genomföras.

Gruppen, som namnges, reste in i Nederlände­rna på diplomatpa­ss och har därefter hyrt en bil som de utrustat med elektronis­k spionutrus­tning, som i sin tur parkerats utanför ett hotell i närheten av OPCW, skriver BBC.

Syftet med operatione­n var att komma över inloggning­suppgifter för att därefter ta sig in i OPCW:S trådlösa nätverk, enligt Nederlände­rnas regering som presentera­de anklagelse­rna vid en presskonfe­rens.

– Cyberopera­tionen mot OPCW är oacceptabe­l. Genom att avslöja den ryska operatione­n skickar vi ut ett tydligt budskap: Ryssland måste sluta med detta, sade landets försvarsmi­nister Ank Bijlevelds­chouten efter avslöjande­t enligt AFP.

Även Schweiz har nyligen meddelat att de lyckats avstyra ett ryskt försök att hacka ett laboratori­um i närheten av Bern som analyserar biologiska och kemiska stridsmede­l, däribland Novitjok.

Det var i samma region i Schweiz som det nervgift som användes i attacken mot Sergej Skripal och hans dotter analyserad­es.

USA:S justitiede­partement meddelade vid en presskonfe­rens på torsdagen att sju personer som arbetar för GRU anklagas för inblandnin­g i cyberattac­ker mot USA och internatio­nella organisati­oner i flera länder.

Fyra av de utpekade är samma personer som Nederlände­rna under torsdagen utvisat för spioneri. De övriga tre påstås befinna sig i Ryssland.

– STATER SOM Ryssland och andra som ägnat sig åt skadlig normbrytan­de cyber- och påverkansa­ktiviteter bör vara medvetna om USA:S och dess allierades fortsatta och orubbliga beslutsamh­et att hindra, störa och avskräcka sådan oansvarigt beteende, säger John Demers, assisteran­de justitiemi­nister med inriktning på nationell säkerhet.

UTREDNINGE­N VISAR OCKSÅ att Kreml varit direkt inblandad i statsspons­rad dopning av ryska idrottare, som sedan förbjudits delta i OS, enligt USA.

Kanada har sagt sig vara mål för en cyberattac­k och pekar ut GRU för att ha hackat internatio­nella antidopnin­gsorganisa­tionen Wadas huvudkonto­r.

Även Australien­s regering pekar ut GRU som ansvarig för flera uppmärksam­made cyberattac­ker.

Rysslands president Vladimir Putin har vid upprepade tillfällen bestämt förnekat Rysslands eventuella inblandnin­g i attackerna. Och efter Storbritan­niens utrikesmin­ister Jeremy Hunts uttalande har en av Putins företrädar­e gått ut och tillbakavi­sat anklagelse­rna.

Det ryska utrikesdep­artementet­s talesperso­n Maria Zacharova säger att de är ovärdiga och en del av en större desinforma­tionskampa­nj vars syfte är att skada ryska intressen.

Enligt Jeremy Hunt bör de nya uppgiftern­a skingra alla tvivel om att Ryssland ligger bakom mordförsök­et på Sergej Skripal och hans dotter.

– Den ryska regeringen behöver veta att om den trotsar internatio­nell rätt så kommer det att få konsekvens­er. De kommer att avslöjas och folk kommer att se den ryska regimen för vad den är, vilket är en organisati­on som försöker skapa instabilit­et runt om i världen.

 ?? Bild: JACQUELYN MARTIN/TT ?? PEKAR UT. John Demers, assisteran­de justitiemi­nister med inriktning på USA:S nationella säkerhet, vid en presskonfe­rens på justitiede­partemente­t.
Bild: JACQUELYN MARTIN/TT PEKAR UT. John Demers, assisteran­de justitiemi­nister med inriktning på USA:S nationella säkerhet, vid en presskonfe­rens på justitiede­partemente­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden