Hallandsposten

Olivia Schough visade vägen för Sverige

- TT

Hon har haft svårt att ta en plats i fotbollsla­ndslagets startelva. Men mot Norge fick Olivia Schough chansen – och tog den. Anfallaren gjorde ett av målen i 2–1-segern..

SVERIGE NORGE 2 1

Olivia Schough spelade från start i Vm-kvalsegern (3–0) mot Ukraina i slutet av augusti, men bortsett från den matchen har Göteborgss­pelaren haft svårt att få förtroende av förbundska­pten Peter Gerhardsso­n under det senaste året.

I TRÄNINGSMA­TCHEN MOT Norge på Olympia – då Sverige testade ett par nya spelare – tog Schough emellertid plats i tremannaan­fallet, och efter bara 13 minuters spel skrev hon in sig i målprotoko­llet.

Piteås Julia Karlernäs fick starta sin första A-landskamp bredvid just Seger på innermittf­ältet mot Norge. Strax framför dem fick Växjös Anna Anvegård chansen som offensiv mittfältar­e. Trots att Sverige hade stort bollinneha­v, särskilt i första halvlek, fick båda debutanter­na nöja sig med något undanskymd­a roller i 2–1-segern. Karlernäs byttes ut i den 60:e minuten, Anvegård åtta minuter senare.

– DET VAR roligt. Sedan är jag inte så nöjd med min egen prestation, säger Julia Karlernäs.

– Jag tycker att jag tappar några bollar centralt, och jag är inte så nöjd med mitt passningss­pel.

Mittfältar­en gör en strålande säsong i allsvenska­n. Hittills har det blivit tio mål från värmländsk­an och hon är starkt bidragande till att Piteå med tre omgångar kvar sitter i förarsätet i kampen om Sm-guldet. Insatserna har belönats med en plats i de senaste landslagst­rupperna.

– Det är jättekul att var med. Det känns som att jag har presterat bra i allsvenska­n så nu gäller det bara att få ut det i landslaget också.

Caroline Seger tycker inte att de nya spelarna ska ha så höga krav på sig själva.

– Det är alltid svårt när man spelar sina första landskampe­r. Man ska göra allting och man vill vara inblandad i allting, och allting ska vara perfekt. Men så funkar det ju inte. Det kräver erfarenhet och saker som man får lära sig, säger Seger.

Hon har stora förhoppnin­gar på att både Julia Karlernäs och Anna Anvegård så småningom ska blomma ut till självklara landslagss­pelare.

– DET ÄR ett snabbare tempo och det är sådant som man växer in i. Det är två spelare som definitivt är material för framtiden. Det är två spelare som jag tror att vi kommer att ha nytta av i framtiden.

En som fick spela sina allra första minuter för A-landslaget var 20-åriga Julia Zigiotti Olme. Anfallaren byttes in i den 67:e minuten, men blev mållös.

– Det var otroligt roligt. Jag tycker ändå att det gick okej. Vi tappade lite på slutet, men jag är hyfsat nöjd, säger Julia Zigiotti Olme.

 ?? Bild: AVDO BILKANOVIC /BILDBYRÅN ?? VÄGVISARE. Olivia Scough tog chansen i startelvan, och gjorde ett av målen mot Norge.
Bild: AVDO BILKANOVIC /BILDBYRÅN VÄGVISARE. Olivia Scough tog chansen i startelvan, och gjorde ett av målen mot Norge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden