Hallandsposten

Succépremi­är för Pettersson – mål direkt

ISHOCKEY: SVENSKE ROOKIEN SLOG TILL I FÖRSTA NHL-MATCHEN

- TT

SHL:S skyttekung Elias Pettersson presentera­de sig direkt i Nhl-debuten. Han gjorde första målet när Vancouver vann hemma mot Calgary med 5–2. – Jag ville ha så kul som möjligt och njuta, säger Pettersson.

Drygt 13 minuter in i första perioden kom han fri i en två mot ensituatio­n och satte pucken bakom Mike Smith, framspelad av landsmanne­n Loui Eriksson.

– Jag kommer aldrig att glömma den här kvällen och det där målet. Att få göra det i debuten var fantastisk­t, sade Pettersson i en tv-intervju med kanadensis­ka Sportsnet i den första pausen, enligt Expressen.

– Mitt skott är en av mina bästa tillgångar, men det är inte så vasst som jag skulle vilja att det var. Så jag får träna lite ytterligar­e på det framöver.

I ANDRA PERIODEN noterades Pettersson också för en assist när han tog vara på en retur på Erikssons skott och spelade pucken vidare till Nikolaj Goldobin i stället för att skjuta själv.

– Det spelar ingen roll vem som gör målen, om det är någon yngre eller äldre, så länge vi gör mål och vinner matcher, säger Pettersson till NHL:S webbplats.

19-åringen blev därmed blott den fjärde Vancouvers­pelaren genom tiderna att göra minst två poäng i sin debutmatch.

– Jag ville ha så kul som möjligt och njuta av det. Man gör bara en debut. Och det gick väldigt bra, säger Pettersson till NHL.

PETTERSSON MOTSVARADE OCKSÅ förväntnin­garna som finns på honom i den kanadensis­ka hockeystad­en att han ska axla bröderna Sedins mantel. Tvillingar­na Daniel och Henrik Sedin avslutade sina hockeykarr­iärer i våras.

Redan under försäsonge­n visade Pettersson – som förra säsongen vann SHL:S poängliga, tog Smguld med Växjö och Vm-guld med Tre Kronor – att han blir att räkna med i NHL redan under rookiesäso­ngen.

Vancouvers målvakt Jacob Markström svarade för 33 räddningar.

De regerande Stanley Cup-mästarna Washington övertygade på hemmaplan i sin premiär mot Boston och vann med hela 7–0.

Inför nedsläpp hyllades Washington av hemmapubli­ken. Laget stoltserad­e med Stanley Cup-pokalen på isen medan en röd banderoll med orden ”Stanley Cup Champions 2018” hissades.

SVENSKE STJÄRNAN Nicklas Bäckström stod totalt för tre assist och har nu gjort 802 poäng i Nhlkarriär­en.

Toronto, utan William Nylander som inte har klart med nytt kontrakt, besegrade Montreal hemma med 3–2. Auston Matthews satte det avgörande målet 1.01 in i förlängnin­gen, efter en passning från Patrick Marleau. Det var Matthews andra mål i matchen. Även sommarens stora nyförvärv, John Tavares, gjorde mål för Toronto.

?? Bild: JONATHAN HAYWARD ?? MÅL DIREKT. Vancouvers Elias Pettersson och Nikolaj Goldobin firar Goldobins mål, som den svenske Nhl-debutanten spelade fram till. Dessförinn­an hade Pettersson satt matchens första mål.
Bild: JONATHAN HAYWARD MÅL DIREKT. Vancouvers Elias Pettersson och Nikolaj Goldobin firar Goldobins mål, som den svenske Nhl-debutanten spelade fram till. Dessförinn­an hade Pettersson satt matchens första mål.