Hallandsposten

Helt rätt filmroll för Lady Gaga

- MATS JOHNSON

LOVE STORY

A STAR IS BORN Regi: Bradley Cooper, USA, 2018 (135 min)

För en sångerska går karriären spikrakt uppåt samtidigt som hennes manlige mentor brottas med alkoholpro­blem och inte har så mycket kvar att ge.

Sådan är handlingen i Judy Garland/james Mason-filmen En stjärna föds (1954) och förstås också i nyinspelni­ngen från 1976 med Barbra Streisand och Kris Kristoffer­sson i huvudrolle­rna.

Nu tycker mångsidige Bradley Cooper (regi och huvudroll) att det är läge för att berätta historien en gång till, och han gör det riktigt bra med hjälp av Lady Gaga.

A STAR IS born är mellan sångnumren, som är några stycken, en lågmäld och gripande love story med lite independen­tfilmstuk. Det är först på slutet som filmen får en viss slagsida åt Hollywoodm­elodram, men inte så det stör.

Jackson Maine (Cooper) är en framgångsr­ik och megakänd arenarocka­rtist som har lite för många gitarrsolo­n i låtarna. Efter ett gig hamnar han av en slump på en drag-bar, för att dricka sprit. Upp på den lilla scenen dyker plötsligt servitrise­n Ally (Gaga) och gör en superb version av La vie en rose.

Maine förstår direkt att detta är en ung kvinna som kan gå hur långt som helst i den krasst kommersiel­la amerikansk­a musikvärld­en. Kanske skriver hon egna låtar? Det gör hon. Det blir en sen natt som slutar på en bar där alla kunderna är poliser.

Man kan gå och titta på den här filmen bara för att lyssna på Lady Gagas fenomenala sånginsats­er, men det är ju en sak att kunna sjunga och en helt annan sak att kunna agera. Gaga är väldigt mycket bättre än förväntat och det är även Cooper som hållit hemligt att han har en bra sångröst.

 ?? Bild: WARNER BROS ?? PÅ SCEN. Bradley Cooper och Lady Gaga i A star is born.
Bild: WARNER BROS PÅ SCEN. Bradley Cooper och Lady Gaga i A star is born.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden