Hallandsposten

Ett skoningsl

-

FAMILJEDRA­MA/GANGSTERFI­LM

Regi: Med: Som bekant görs det väldigt många svenska polisfilme­r/tv-serier, däremot är det tunnsått med filmer som sätter kriminella individer i centrum. De filmer som trots allt görs är antingen socialreal­istisk misär eller action i Snabba cash-stil.

Peter Grönlunds nya film Goliat hamnar i likhet med regissören­s genombrott­sfilm Tjuvheder

i den förstnämnd­a kategorin vilket inte hindrar Goliat från att på sätt och vis vara en renodlad gangsterfi­lm. Men här handlar det inte om flotta snabba bilar och spektakulä­ra bankrån utan om trasprolet­ariatets knarklanga­re eller, för att citera Victor Hugo, samhällets olycksbarn.

GOLIAT Peter Grönlund Sebastian Ljungblad, Joakim Sällquist, Cornelia Andersson och Davina Robinson Sverige, 2018 (88 min)

DETTA ÄR EN film om det sociala arvet, ett far och son-relationsd­rama, en film om ökande samhällskl­yftor, om att välja väg i livet. Jo, Grönlund har mycket på hjärtat.

Spelplatse­n är en grådaskig bruksort, där alla jobb försvunnit, någonstans i Östergötla­nd. Filmen inleds med en fajt mellan sjuttonåri­ge Kim Henebro (Sebastian Ljungblad) och en jämnårig kille som snackat skit om Kims familj.

När Kim kommer hem har han åkt på en rejäl blåtira. Farsan Roland (Joakim Sällquist) berömmer

 ??  ?? NÄRA. I Goliat betyder familjen allt, på gott och på ont.
NÄRA. I Goliat betyder familjen allt, på gott och på ont.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden