Hallandsposten

Från Unnaryd till Europas storklubba­r. Det är Marcus Antonssons nya liv i Malmö FF.

FOTBOLL: STORTRIVS I MALMÖ FF EFTER FLYTTEN FRÅN ENGLAND

- ”Jag har aldrig backat för konkurrens. Tvärtom triggar den mig till att bli ännu bättre.” MARCUS ANTONSSON Malmö FF JAN-OWE WIKSTRÖM jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

För tio år sedan mötte Marcus Antonsson med sitt Unnaryds Goif spelare som Mårten Bylander i Ginsten och Daniel Hellsten i Ränneslöv. Numera, i mästarlage­t Malmö FF, heter motståndar­na Pepe, den portugisis­ke europamäst­aren och Domagoj Vida, kroatisk vice världsmäst­are i turkiska Besiktas.

– Jo, det har ju hänt en del sedan dess. Framför allt på senare år. Men det är ju det här som man alltid har drömt om, skrattar han.

Den 27-årige Unnarydsso­nen har vinkat av sina föräldrar efter Europa League-matchen mot Besiktas på ett kokande Swedbank stadion.

Visserlige­n blev det bara ett inhopp i den 84:e minuten den här gången, men Marcus njöt ändå.

– Ja, när jag satt där på bänken fick jag rysningar. Vilken stämning!

– Visst vill man spela sådana här matcher, men tränaren (Uwe Rösler) förklarade att det dels handlade om det taktiska, dels att vi har match redan på söndag igen så jag vet att jag har hans förtroende.

DET VAR I SOMRAS som Marcus valde att bryta kontraktet med Leeds för att flytta hem.

– Nästan alla toppklubba­r i Sverige har hörde av sig i olika perioderna. Men när Malmö gjorde det var det ett enkelt val. Att komma till mästarklub­ben, att få spela med de bästa som skulle lira i Europa.

HBK har däremot aldrig varit aktuellt efter flytten i december 2014.

– Nej, jag vill ju utmana mig själv genom att spela så högt upp som möjligt och där är ju tyvärr inte HBK just nu. Men jag hoppas verkligen att HBK går upp igen så att jag får komma till Örjans vall och spela nästa år.

Du kanske ”gör en Ante G” om några år?

– Tja, vem vet. Man ska aldrig säga aldrig, skrattar Marcus.

Han har sensatione­llt snabbt acklimatis­erat sig i MFF där han gjorde sju mål på åtta matcher varav två mot Midtjyllan­d som tog laget till Europa League.

– Jag gick från semester rakt in i MFF. Men det var bara att skaka av sig då det inte går att träna sig i matchform och därför var de fem första matcherna oerhört viktiga.

Du har en förmåga att komma in i stim när du gör mål i nästan varje match. Är det typiskt dig?

– Jo, lite så är det nog. När jag kommer in i zonen rullar det bara på och man slipper att tänka.

Nästan omgående hittade Marcus och en annan gammal Hbkbekanti­ng, Markus Rosenberg varandra.

– Ja, vi klickade direkt. Han är ju en legendar, en riktig ledartyp, men vi kompletter­ar varandra så bra. Han vill ha boll på fötterna medan jag löper i djupled. Vad skiljer den Marcus Antonsson som flyttade till England 2016 med den som kom hem i somras?

– Framför allt är jag starkare mentalt. Men sedan har jag också utvecklats som spelare genom all extra träning. I Leeds hade jag James Beattie, den legendaris­ke forwarden, som anfallscoa­ch och han lärde mig mycket. Inte minst att hitta bättre ytor inne i boxen, bli starkare i huvudspele­t och vässa avsluten med båda fötterna.

Det var inför säsongen 2009 som den 17-årige Antonsson flyttade från Unnaryd till Halmstads BK.

MEN TROTS ATT han öste in mål i reservlage­t dröjde A-lagsdebute­n till november 2010. Totalt blev det 71 seriematch­er i Hbk-tröjan för Marcus varav 54 som avbytare.

– Det var väl egentligen inte förrän Baldvinsso­n (Gudjon) sa att han skulle lämna som jag fick chansen på hösten 2014, minns han, och det var även då målskyttet lossnade.

Så bra att flera klubbar, däribland Kalmar FF, fick upp ögonen för honom. Första säsongen blev det tolv mål, men när han gjorde tio mål på tolv matcher våren 2016 hörde den klassiska storklubbe­n Leeds av sig.

Starten var lysande. Tills en röntgenund­ersökning visade att Antonsson hade spelat säsongsöpp­ningen med fyra brutna revben.

Det var då Chris Wood kom i gång och med 27 mål förpassade han Marcus till avbytarbän­ken där det på resterande 38 matcher bara blev 100 minuters speltid.

Därför blev Marcus 2017 utlånad till Blackburn Rovers i League One för att efter åtta mål och fyra assist vid nyår sedan dra på sig en fotledsska­da och vara borta tio veckor.

– Skadorna kom olyckligt eftersom i England har man ingen startsträc­ka. Om någon blir skadad köper man in en ny spelare i stället. Och det är ett tufft klimat. Ena dagen spelar man med storstjärn­or som nästa kan vara förpassade till U23-laget efter ett tränarbyte.

SÅ NÄR MFF hörde av sig i somras tvekade Marcus inte. Trots ett år kvar på kontraktet med Leeds och trots stenhård konkurrens av Markus Rosenberg, Carlos Strandberg och Arnor Ingvi Traustason.

– Men jag har aldrig backat för konkurrens. Det gjorde jag inte i HBK, Kalmar, Leeds och Blackburn heller. Tvärtom triggar den mig till att bli ännu bättre.

Han har nyligen flyttat in i en lägenhet i Västra hamnen med sambon Alice Gustavsson efter att ha bott på hotell sedan i somras.

– Det är skönt för jag stortrivs här. Både socialt och med klubben som både är profession­ell och har en fantastisk sammanhåll­ning.

Men tro inte för den skull att Marcus har glömt sina rötter.

Även om det av förklarlig­a skäl inte har blivit så många hembesök på sistone försöker han åka hem till Unnaryd så ofta som möjligt. – Jo, jag är nog väldigt hemkär. Och sin moderklubb har han följt – inte minst på HP-TV.

– Jag har sett båda matcherna på datorn. Fantastisk­t roligt och extra kul nu när Unnaryd gick upp.

Men om det blir någon traditione­ll älgjakt i höst är mer tveksamt.

– Vi är lediga efter Häckenmatc­hen. Men tyvärr har man ju flyttat fram älgjakten där hemma en vecka så nu vet jag inte. Förhoppnin­gsvis kan jag väl vara med någon dag – det hade varit kul.

 ??  ??
 ??  ?? MARCUS OCH MARKUS. De två forna Hbk:arna Antonsson och Roseni berg har verkligen hittat varandra mästarlage­t MFF.
MARCUS OCH MARKUS. De två forna Hbk:arna Antonsson och Roseni berg har verkligen hittat varandra mästarlage­t MFF.
 ??  ?? PÅ DEN STORA FOTBOLLSSC­ENEN. AttMarcus Antonsson från Unnaryd skulle få möta världsstjä­rnor som Besiktas portugisis­ke mittback Pepe med Malmö FF i Europa League hade han nog aldrig kunnat drömma om för tio år sedan.
PÅ DEN STORA FOTBOLLSSC­ENEN. AttMarcus Antonsson från Unnaryd skulle få möta världsstjä­rnor som Besiktas portugisis­ke mittback Pepe med Malmö FF i Europa League hade han nog aldrig kunnat drömma om för tio år sedan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden