Elever fick en inblick i totalförsvar
HALMSTAD: En flygkrasch som resulterade i 100 döda fick utgöra scenariot när 1300 skolungdomar lärde sig om totalförsvarsplikt.
Någon flygkrasch har ju dock inte inträffat på riktigt, i alla fall inte under gårdagens totalförsvarsdag. Den hypotetiska krissituationen spelades däremot upp i form av ett rollspel på Lv 6 i går.
Scenariot gick ut på att en sprängladdning detonerat på ett flygplan. Flyget illustrerades under övningen av en helikopter och skadade och döda personer låg både på marken och i helikoptern.
Från första parkett fick de cirka 1 300 andraårseleverna på kommunala gymnasieskolor i Halmstad och Laholm följa arbetet. Polisen kom in och skapade en ren väg för räddningsfordon och spärrade av området.
ROLLSPELET VAR INTERAKTIVT och man passade på att illustrera hur totalförsvarsplikten gick till. När räddningstjänsten släckt ”branden” gick en polis runt och pekade ut ett tiotal av eleverna som då fick komma in och hjälpa till med att bära bort skadade och döda, precis som vid en riktig krissituation.
– Vi måste öka kunskapsnivån och medvetenheten hos allmänheten. Ungdomarnas och föräldrarnas kunskapsnivå om att vara förberedd under en kris, oavsett om elen försvinner under någon timme eller om staden måste utrymmas, är väldigt låg. En sådan här investering eller insats måste göras under lång tid, säger major Robert Trupp, projektledare för totalförsvarsdagen.
När rollspelet var avslutades delades eleverna upp i 36 olika grupper baserat på när de är födda. Ledda av sina gruppbefäl fick de sedan gå runt till olika stationer och lära sig om Försvarsmakten, den kommande mönstringen, krisberedskap och en hel del annat relaterat till totalförsvaret. Dessutom kunde man kika närmare på de fordon som Försvarsmakten rullat fram, däribland det nya luftvärnssystemet Robot 98.
FÖRRA ÅRET GENOMFÖRDE man totalförsvarsdagen för första gången. För att ta lärdom från det tillfället fick tre av de dåvarande deltagarna ingå i planeringsgruppen inför årets totalförsvarsdag.
– Vi trodde att det bara skulle vara ett möte för att ge feedback, men sedan blev vi indragna och det har varit jättekul att utveckla det här. Jag tycker att vi har tillfört lite mer struktur, exempelvis att programmet lades ut på Unikum så att alla elever har tillgång till det. Förra året var det lite rörigt kring vad vi skulle göra och när vi skulle göra det, säger Sophie Lorentzon, en av elevrepresentanterna.
Engagemanget och intresset verkade det inte vara något fel på hos ungdomarna.
– När vi ber om hjälp, som med att bära bort kroppar i dag, så ser man ett gäng som räcker upp handen och vill hjälpa till. Hade det varit en riktig krissituation så är det många som inser allvaret och vill hjälpa till. Där är jag fortsatt hoppfull om framtiden, säger Fredrik Borgström, brandingenjör vid räddningstjänsten i Halmstad.