Hallandsposten

Dieselpris­et drar ifrån bensinen

- TT

Dieselpris­et skenar mot nya rekord och närmar sig nu 17-kronorsstr­ecket. På en vecka har det blivit cirka 40 kronor dyrare att fylla tanken.

För tredje gången på fyra dagar höjer ledande bensinbola­g priset på diesel. Fredagens höjning är med 20 öre per liter. Efter höjningen är riktpriset för en liter diesel på bemannade stationer 16:86 kronor, klart över tidigare rekordnivå­er. Bara för en vecka sedan låg priset på 16:21. En tank på 60 liter har därmed blivit 39 kronor dyrare att fylla.

Bensinpris­et har inte alls stigit lika mycket. Dagsnivån på 16:26 kronor (95 oktan) ligger klart under dieseln – något som har flera förklaring­ar, enligt Ulf Svahn, vd på Svenska Petroleum & Biodrivmed­el Institutet.

Den viktigaste är att dieseln drivs av en ökad efterfråga på eldningsol­ja så här års medan toppen på bilsäsonge­n och därmed efterfråga­n på bensin är över. Sen har biodrivmed­let, som är inblandat i dieseln stigit i pris.

– Ett dåligt rapsår har fått priset att stiga, säger Ulf Svahn.

Bakgrunden till de skenande drivmedels­priserna i stort är stigande världsmark­nadspriser på olja – något bedömare skyller på USA:S sanktioner gentemot Iran.

 ?? Bild: ANDREAS HILLERGREN/TT ?? INTE LIKA DYRT. Bensinpris­et höjs inte lika mycket som dieselpris­et.
Bild: ANDREAS HILLERGREN/TT INTE LIKA DYRT. Bensinpris­et höjs inte lika mycket som dieselpris­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden