Hallandsposten

Läget i fotbollen inför slutspurte­n

- POVEL ARWIDSON CARL FREDRIK JOHANSSON

Hur går det för Halmia? Lyckas Laholm hänga kvar i division 3? Och hur slutar divison 5, där ett helt gäng lag teoretiskt sett både kan gå upp och flyttas ned? HP ger dig alla fakta inför fotbollens upplösning.

DIVISION 2 VÄSTRA GÖTALAND HERRAR

* Formstarka Halmia, som har kommit väldigt starkt under hösten, är bara en poäng efter IFK Malmö och en kvalplats med tre matcher kvar att spela. Toppar tabellen gör Lindome, fem poäng före Halmia. Så även en serieseger är möjlig i teorin, även om jakten på kvalplatse­n såklart är prio ett för rödvitt.

DIVISION 3 SYDVÄSTRA GÖTALAND HERRAR

* I trean är Snöstorp Nyhem ensamt lag i Hp-land att vara på säker mark inför sista omgången på söndag.

Laholms FK ligger på negativ kvalplats på 26 poäng, och möter Vejby, som ligger två poäng efter, i en direkt avgörande match. Även Astrio, som är ett av tre lag på 27 poäng – ska helst vinna mot Snöstorp Nyhem för att helt undvika kvalplatse­n.

Det är sedan tidigare klart att Onsala vinner serien och ska spela division 2, och att

Stafsinge ska kvala uppåt.

Hur det går för de halländska lagen i botten av trean påverkar även hur många lag som flyttas upp och ned längre ned i seriepyram­iden.

DIVISION 4 HERRAR

* Inför sista omgången i division 4 är det redan nästan helt avgjort i toppen och botten. Fjärås är seriesegra­re och flyttas upp, samtidigt som Åsa får kvala uppåt.

Samtidigt är Getinge och Skrea klara för division 5 2019. Den enda spänningen som finns kvar är om både Laholm och Astrio skulle åka ur trean. Då riskerar nämligen både Genevad/veinge och Tölö nedflyttni­ng, genom att sluta trea från slutet. Genevad/veinge har 24 poäng och möter Getinge, Tölö har 25 poäng och möter Hyltebruk.

DIVISION 5 HERRAR

* Två omgångar kvar och Derome/åskloster är klara seriesegra­re. Under dem är det Väröbacka (41 poäng) och Bua (37) som slåss om andraplats­en som också garanterar uppflyttni­ng. Beroende på hur division 3 slutar kan även tredje- och fjärdeplat­sen ge uppflyttni­ng, och de platserna gör (32), (28), (26), (26), och

(26) upp om. Det är dock lika jämnt nere i botten. De tre sämsta lagen är garanterad­e nedflyttni­ng, och beroende på hur andra serier och kval slutar kan det bli fyra. Där är det Grimeton (17), FC Astrio (19), Träslövslä­ge (22) och Halmia Academy (22) som ligger värst till, men även tidigare nämnda lag på 26 poäng kan alltså bli inblandade i en bottenstri­d.

DIVISION 6 SÖDRA HERRAR

* En omgång kvar, och Lilla Tjärby är klara för uppflyttni­ng. Sperlingsh­olm och Simlångsda­len slåss om andraplats­en som antingen betyder uppflyttni­ng eller kval – och de har lika många poäng och samma målskillna­d (!).

Harplinge är klar tabelljumb­o, och den andra nedflyttni­ngsplatsen kommer antingen Kornhult/hishult (19

(20), eller (20) att hamna på. Beroende på hur det slutar i division 3 kan också tre lag åka ur, och då är även Oskarström (22) hotade.

Matchen som känns mest spännande på förhand? Sperlingsh­olm–lidhult, där ett lag spelar för att gå upp och ett för att inte åka ur.

poäng),

DIVISION 7 SÖDRA HERRAR

* Både Unnaryd och Örnia är ohotade om de två platserna som innebär uppflyttni­ng, trots att det är två matcher kvar. Men även tredjeplat­sen kan innebära avancemang, och den slåss Ränneslöv, Skuggan och Skogaby

DIVISION 1 SÖDRA GÖTALAND DAMER

* Halmia kan inte nå ifatt sedan länge klara seriesegra­rna Borgeby, som är 13 poäng före inför sista omgången på lördagen och nu laddar för kval till Elitettan. Men rödvitt ligger tvåa, två poäng före Hammenhög, och har chans att nå sin bästa division 1-placering sedan serieseger­n 2013. För att säkert avgöra på egen hand krävs seger i avslutning­en hemma mot jumbon Södra Sandby. Hammenhög möter Bromölla.

DIVISION 2 SYDVÄSTRA GÖTALAND DAMER

* Succénykom­lingen Halmstads

ligger tvåa, tre poäng och 17 plusmål efter serieledan­de Hittarp inför den sista omgången på söndagen. HBK, som inte kan bli sämre än tvåa, möter då sjuan Röke hemma medan Hittarp tar emot trean Laholm.

Bara seriesegra­ren är garanterad en plats i division 1 nästa år. Uppgiften att även de tre bästa tvåorna skulle få gå upp stämmer inte enligt Hallands Fotbollför­bund, som administre­rar serien. Tabelltvåa­n kan dock få chansen om vakanser skulle uppstå i division 1 inför nästa år. I dagsläget är HBK bästa tvåa i de åtta division 2-serierna i Götaland.

Laholm, Centern, Kvibille och Trönninge IF är klara för division 2-spel även 2019.

DIVISION 3 DAMER

* Seriesegra­ren flyttas upp till division 2. Lilla Träslöv toppar tabellen på 44 poäng (+39) före Stafsinge på 41 poäng (+33) inför sista omgången. I botten är det klart att Torup/rydö flyttas ned. Löftadalen­s FF försvann redan under seriens gång.

DIVISION 4 DAMER

* Spelades klart redan förra helgen. Ullared vann serien på 48 poäng och flyttas upp till division 3 tillsamman­s med tvåan Kornhult/hishult (31 poäng) och trean Tofta (28 poäng).

om.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV ?? MYCKET PÅ SPEL. Gulsvarta Astrio och vitsvarta Laholms FK är två av lagen som tampas i bottenstri­den i herrarnas division 3. Avgörandet faller på söndagen.
Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV MYCKET PÅ SPEL. Gulsvarta Astrio och vitsvarta Laholms FK är två av lagen som tampas i bottenstri­den i herrarnas division 3. Avgörandet faller på söndagen.
 ?? Bild: ROGER LARSSON/ARKIV ?? Sperlingsh­olm slåss i toppen av sexan, Oskarström riskerar att åka ur.
Bild: ROGER LARSSON/ARKIV Sperlingsh­olm slåss i toppen av sexan, Oskarström riskerar att åka ur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden