Hallandsposten

Mycket på spel i topplagens möte

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

Manchester City sprang hem Premier League-titeln i fjol, men den här säsongen tänker Jürgen Klopps Liverpool flåsa de regerande mästarna i nacken hela vägen för att bryta den nästan 29 år långa titeltorka­n. I morgon kväll drabbar de båda obesegrade lagen samman på Anfield, där Manchester City inte lyckats vinna sedan 2003. – Det kommer definitivt bli en tuff match, säger Klopp.

Liverpool slutade hela 25 poäng efter dominanta Manchester City i Premier League i fjol, men i år har de flesta experter förutspått en betydligt tätare titelstrid.

Och så här långt ser det ut som att Pep Guardiolas Manchester City kommer få en avsevärt tuffare resa för att försvara titeln.

Sju omgångar in återfinns Liverpool och Manchester City – som båda har ett oavgjort resultat som enda plump i protokolle­t – i delad tabelltopp, med Chelsea, Tottenham och Arsenal jagandes strax bakom.

– JAG HÅLLER inte med om att det bara är City och Liverpool som är titelutman­are. Chelsea har också imponerat så här långt under säsongen och både Arsenal och Tottenham kommer tillbaka. Man skulle kunna tro att poängavstå­ndet skulle vara större vid det här laget men så är det inte. De flesta topplagen är i gott slag för tillfället vilket gör den här ligan så spännande, säger City-kaptenen Vincent Kompany.

Redan i fjol visade Liverpool, som gjort enorma framsteg under Jürgen Klopps ledning, att högstanivå­n är i paritet med vad Manchester City kan prestera i sina bästa stunder. Det framgick inte minst när man slog ut City i kvartsfina­len i Champions League och sommarens transferfö­nster användes effektivt för att rätta till lagets problemomr­åden.

MED ALISSON BECKER mellan stolparna har Liverpool en av världens bästa målvakter bakom ett försvar som förbättrat­s rejält sedan Virgil van Dijks ankomst i januari, samtidigt som värvningar­na av Naby Keita, Xherdan Shaqiri och Fabinho adderat både bredd och kvalitet.

Liverpool är alltjämt obesegrat i ligaspelet, men ett brutalt spelschema de senaste veckorna har börjat ta ut sin rätt. Förra veckan föll Liverpool mot Chelsea i Carabao Cup och kryssade på Stamford Bridge i ligan och i onsdags stod Liverpool för en förvånansv­ärt blek insats i Champions League när Napoli till slut tog tre välförtjän­ta poäng på San Paolo efter Lorenzo Insignes sena avgörande.

– Det har varit fruktansvä­rt intensivt sedan det förra landslagsu­ppehållet. Men vi kan inte påverka det, vi kan bara se till att vara redo. Att möta Manchester City är svårt oavsett när matchen spelas under säsongen. Det är alltid en svår match, säger Klopp.

NÄR SPELET BÖRJAT hacka en aning har fjolårets succéman Mohamed Salah hamnat under luppen. Egyptiern var sensatione­ll under debutsäson­gen när han noterades för 32 mål och 10 assist, vilket ökat förväntnin­garna rejält, men Salah har inlett säsongen trögt poängmässi­gt. Klopp är dock inte orolig över storstjärn­ans form.

– ATT STÄNDIGT komma till målchanser och farliga situatione­r är det som gör honom till en världsklas­spelare. Om du missar, strunt samma, det är sådant som händer. Men jag vill att han försöker vara avgörande och att han vill göra mål i de situatione­rna, sade han när Salah byttes ut efter en timme mot Chelsea förra helgen.

Manchester City har inlett säsongen ungefär i samma stil som den förra och fortsatt rada upp segrar, men under söndagen står Pep Guardiola inför en utmaning han ännu inte bemästrat: Att vinna på Anfield. Manchester City har nämligen inte lyckats vinna borta mot Liverpool på 17 matcher, sedan Nicolas Anelka i maj 2003 avgjorde med en vänstervol­ley i matchens döende sekunder.

MEN GUARDIOLA RÄKNAR med att hans mannar reser till Anfield och gör allt för att bryta den trenden och nå ett resultat i morgon.

– Jag tror så oerhört mycket på det här laget, på de här grabbarna. Jag vet hur de kommer kämpa för att nå ett resultat. Det var länge sedan Manchester City lyckades vinna på Anfield, men vad jag vill se är ett levande lag. Och vi är vid liv, säger Guardiola inför toppmötet.

 ?? Bild: ANDREW YATES ?? MÄSTERLIGT. Liverpools Mohamed Salah rundar Manchester Citys målvakt Ederson och rullar in ett av målen i vårens möte mellan lagen i Champions League. Då vann Liverpool. Ligan vann City. Nu möts de igen i en tidig seriefinal i Premier League.
Bild: ANDREW YATES MÄSTERLIGT. Liverpools Mohamed Salah rundar Manchester Citys målvakt Ederson och rullar in ett av målen i vårens möte mellan lagen i Champions League. Då vann Liverpool. Ligan vann City. Nu möts de igen i en tidig seriefinal i Premier League.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden