Hallandsposten

Runesson och Mossaed väljs in i Akademien

- SARA ULLBERG/TT MATILDA KVARNSTRÖM LANTZ/TT ERIKA JOSEFSSON/TT

Eric M Runesson och Jila Mossaed väljs in som nya ledamöter i Svenska Akademien. – I mitt gamla hemland uppskattad­e man inte mina ord, men i mitt nya land erbjuder man mig nu en av de bästa litterära platserna på grund av mina ord. Det är så glädjande och hedrande, säger Jila Mossaed.

Efter månader av kris och flera veckor av vad som beskrivits som en ”låst situation” inom Svenska Akademien har man nu valt in två nya ledamöter: Juristen Eric M Runesson och författare­n Jila Mossaed tar plats på stol nummer 1 respektive 15. De kommer att ta sitt inträde vid Akademiens högtidssam­mankomst den 20 december.

– Vi har länge haft det önskemålet som nummer ett att välja in en jurist, och det ska inte vara vilken jurist som helst utan en av hög kompetens, säger Anders Olsson.

RUNESSON HAR TIDIGARE arbetat som medlare under Akademiens kris men får nu ett helt annat uppdrag som ledamot.

– Det känns att det är ett väldigt stort förtroende som jag har fått både från Akademiens ledamöter och Akademiens beskyddare, säger Eric M Runesson. Hur mycket kan du om litteratur?

– I jämförelse med mina kollegor är jag en obildad buse men jag har ett starkt intresse för litteratur och läser så mycket jag kan och orkar, säger Runesson.

– Jag kan inte säga att jag har någon favoritför­fattare men jag tycket om författare som kan berätta en bra historia. Jag gillar Fritiof Nilsson Piraten, han är just en god historiebe­rättare.

Jila Mossaed föddes i Irans huvudstad 1948. Tillsamman­s med sina två barn flydde hon till Sverige 1986. Då var hon redan en betydande författare på persiska. Men ayatolla Khomeini hade tagit makten och den religiösa regimen gillade inte det hon hade skrivit.

– Det var inte så dramatiskt men de kom hem till mig, tog böcker, skivor och mina brev. De skrev två hotfulla artiklar om min bok, säger Jila Mossaed.

I DAG SKRIVER hon både på persiska och svenska men är mest aktiv på svenska. Nu ersätter hon Kerstin Ekman på stol nummer 15. Därmed ska hon hålla sitt inträdesta­l om en författare som lämnade Akademien i protest mot att man inte tog avstånd från den fatwa som ayatolla Khomeini hade utfärdat mot Salman Rushdie.

2016, 27 år efter den infekterad­e affären, tog Akademien äntligen avstånd från fatwan i en skrivelse om yttrandefr­ihet. Hur ser du på konflikter­na i Akademien och den turbulens som varit?

– Jag tänker inte alls på det, jag har inga kommentare­r angående * Eric M Runesson föddes 1960. Han har varit ledamot av Advokatsam­fundet sedan 1993 och ingår i samfundets huvudstyre­lse sedan 2014. År 2000 blev han docent vid Handelshög­skolan i Stockholm och har både varit adjungerad professor vid Lunds universite­t och vid Stockholms universite­t. Runesson har stor erfarenhet av skiljemann­aoch medlingsup­pdrag och är numera justitierå­d i Högsta domstolen. * Jila Mossaed föddes 1948 i Irans huvudstad Teheran. Hon kom till Sverige 1986 och elva år senare kom hennes första diktsamlin­g på svenska ”Månen och den eviga kon”. Sedan dess har hon givit ut flera svenska diktsamlin­gar, senast ”Vad jag saknades här”. Mossaed har belönats med flera litteratur­pris och stipendier, däribland Gustaf Frödingsäl­lskapets lyrikpris och Aftonblade­ts litteratur­pris. Hon har även publicerat ett fleratal diktsamlin­gar och två romaner på persiska. detta. Jag tänker bara att jag är en poet, och på att jag får tillfälle att sprida det som finns i mitt hjärta. Och svenska språket är mitt hjärtas språk nu så jag är jätteglad över det här.

Anders Olsson beskriver Mossaeds produktion som ”fantastisk­t fin”.

– Det glädjer oss kolossalt mycket att hon blir en del av Akademien, säger han.

Enligt Olsson tackade de nya ledamötern­a ja direkt med stor glädje.

– Det är de första frågorna vi har ställt och de svarade ja, ett riktigt rungande ja, säger han.

Invalen är godkända av kung Carl Gustaf, som är Akademiens högste beskyddare. Betyder det här att nästa års Nobelpris i litteratur är säkrat?

– Ingenting är säkert när det gäller Nobelprise­t nästa år men vi strävar efter det, säger Anders Olsson.

DET ÄR FORTFARAND­E oklart om Akademien tagit något beslut om Katarina Frostenson­s framtid. Hon har en koppling till den våldtäktsd­ömde så kallade kulturprof­ilen och har anklagats för jäv i beslut som rör kulturprof­ilen och dennes förening.

Hur hennes framtid inom Akademien ser ut vill Olsson inte berätta än.

– Jag vill inte gå in på detaljerna än för det är inte helt avslutat hur vi ser på det, säger Anders Olsson.

Han säger dock att man under torsdagens möte kom till ett beslut som gör att de kan gå vidare med frågan.

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT/ARKIV ?? INVALD. Jila Mossaed väljs in på stol nummer 15 i Svenska Akademien.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT/ARKIV INVALD. Jila Mossaed väljs in på stol nummer 15 i Svenska Akademien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden