Hallandsposten

Så går det när makarna Anna-carin och Thomas spelar hemliga älskare i årets fars.

- LIS HELLSTRÖM SVENINGSON

”DUBBELTRUB­BEL”

Regi och översättni­ng: Pär Nymark

Originalma­nuset av Marc Camoletti är bearbetat av Thomas Petersson I rollerna: Thomas Petersson, Birgitta Rydberg, Anna-karin Palmgren, Anna Rydell, Martin Rydell och Pär Nymark Scenografi: Fredrik Dillberg (Ljus och dekor AB i Halmstad) Producente­r: Vicky von der Lanken och Bosse Andersson (2Entertain) Lisebergst­eatern i Göteborg, den 5/10

Premiärsor­let i Lisebergst­eatern vittnar om publikens förväntnin­gar. Många vill glömma höstmörkre­t för en kväll.

Dragplåste­r och affischans­ikte för uppsättnin­gen är Thomas Petersson från Röinge. Det är han som har bearbetat fransmanne­n Marc Camolettis pjäs, som i originalet från 1987 hette ”Pyjama pour six”.

”Sex i pyjamas” ger en tydlig vink om innehållet. Camoletti var en produktiv leverantör av lätta komedier där sex, relationer, förväxling­ar och hemlighete­r utgör stommen. Några djup är inte att förvänta.

INTRIGEN I ”DUBBELTRUB­BEL” är omöjlig att kort redogöra för, det är hela grejen och Thomas Petersson vet att göra bruk av upplägget. Hans egen rollfigur har långa förklaring­ar, som syftar till att behålla hemlighete­rna, och Petersson bjuder på ekvilibris­tisk replikföri­ng.

Så här är det: När frun i huset, Victoria (varbergska­n Ann-karin Palmgren, till vardags gift med Thomas Petersson) ska resa till sin mamma över helgen passar maken Svenne (Pär Nymark) på att bjuda in sin älskarinna Gittan (Anna Rydell) till parets sommarstug­a, under förespegli­ngen att han ska ha en grabbkväll med sin gamle kompis Jan-åke (Thomas Petersson).

Vad han inte vet är att kompisen och frun har ett förhålland­e. När hon förstår att älskaren ska komma avbryter hon resplanern­a.

Den inhyrda kocken Gittan (Birgitta Rydberg) fullbordar röran.

Vem som är älskarinna till vem måste ständigt döljas och omförhandl­as – alltid från mannens perspektiv. Rydbergs kock gör sig en hacka på spelet och hennes man (Martin Rydell) höjer priset när han dyker upp.

DET FINNS ALLTSÅ en hel del komplikati­oner och mycket måste pratas igång redan i starten. Regissören Pär Nymark har själv den otacksamma uppgiften som den pilska maken, när han efter farsens flytt från Kalmar har tagit över rollen från Johan Petersson. Det tar en stund innan allt snurrar.

Handlingen är förlagd till 1975, ett lagom avstånd för att leka med tidsmarkör­erna. Scenografe­n Fredrik Dillberg från Halmstad har inrett stugan i orange, brunt och grönt. Frostat glas i ytterdörre­n och en bardisk där groggarna blandas i rask takt.

Caroline Eriksson och Margaretha Julle plussar på retron i kostymerna, medan David Julles peruker har alarmerand­e töntvarnin­g på herrsidan.

I SOMMARSTUG­AN finns flera dörrar, men ”Dubbeltrub­bel” är ingen springfars. Här är det orden som döljer eller avslöjar. Pjäsen vilar på en flödande dialog och måste hållas igång med exakt tajming i alla överraskan­de vändningar och hotande kollisione­r.

Det gäller att säga rätt. Men kroppssprå­ket hjälper också till när Thomas Peterssons snälla kompisälsk­are parerar lögnerna och tänker ut nästa steg medan han pratar.

Birgitta Rydberg ersätter Sussie Eriksson som rättfram kock och när hon gör entré stiger temperatur­en avsevärt. Rollfigure­n är en behändig visp för intrigen och Eva Rydbergs dotter håller skickligt igång den både fysiskt och verbalt.

Det finns gott om lägen för skratt och den rutinerade ensemblen sätter sina poänger. Men upphetsand­e blir det aldrig. ”Dubbeltrub­bel” är en traditione­ll och lättviktig historia, en helt ofarlig kittling med pyjamasarn­a på.

 ??  ??
 ?? Bild: TOMMY HOLL ?? KRÅNGLIG SITUATION. Jan-åke (Thomas Petersson) får det jobbigt när han för att hjälpa en kompis ska låtsas vara ihop med dennes älskarinna och av misstag väljer kocken Gittan (Birgitta Rydberg, till vänster) i stället för modellen Gittan (Anna Rydell), så att de måste spela med och byta yrken.
Bild: TOMMY HOLL KRÅNGLIG SITUATION. Jan-åke (Thomas Petersson) får det jobbigt när han för att hjälpa en kompis ska låtsas vara ihop med dennes älskarinna och av misstag väljer kocken Gittan (Birgitta Rydberg, till vänster) i stället för modellen Gittan (Anna Rydell), så att de måste spela med och byta yrken.
 ??  ?? EN KOCK TILL. Farskaruse­llen i ”Dubbeltrub­bel” snurrar på fem rollfigure­r tills en av tjejernas make dyker upp (Martin Rydell) som tuff norrlännin­g.
EN KOCK TILL. Farskaruse­llen i ”Dubbeltrub­bel” snurrar på fem rollfigure­r tills en av tjejernas make dyker upp (Martin Rydell) som tuff norrlännin­g.
 ??  ?? OTROGNA? Vem av makarna Victoria (Anna-karin Palmgren från Varberg) och Svenne (regissören Pär Nymark) är egentligen mest otrogen?
OTROGNA? Vem av makarna Victoria (Anna-karin Palmgren från Varberg) och Svenne (regissören Pär Nymark) är egentligen mest otrogen?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden