Hallandsposten

HBK stod på huvudet

- Jan-owe Wikström 010 471 51 61 • jow@hallandspo­sten.se

Laget kommer allt längre från en kvalplats till Allsvenska­n nästa år.

Direktexpr­essen till Allsvenska­n har sedan länge avgått med Halmstads BK kvar på perrongen. Men frågan är om inte kvaltåget också gick med säsongens sämsta halvlek och 0–3 hemma mot IFK Värnamo efter en (tveksam) straff och två hörnmål. Gång på gång har AFC Eskilstuna med sina poängtapp bjudit in HBK i kvalracet. Och varje gång har HBK i stället irrat i väg åt motsatt håll.

För nu är det nog kört. Visst, fyra poäng som egentligen genom målskillna­d är fem – större mirakel har förstås skett. Men inte nog med att AFC nu på de de fyra resterande omgångarna ska tappa fem poäng mot Falkenberg­s FF samt bottengäng­en Landskrona, IK Frej och Gefle – HBK måste gå all in och då har man både HIF och Öster kvar borta.

Och det med ett spel i spillror med elva spelare utspridda som elva pusselbita­r från olika pussel där inget passade ihop, inget synkade när laget skrek efter en ledare (Peter Larsson) på planen.

Jag skulle kunna stapla synonymer till uruselt ovanpå varandra, men landar i – sorgligt med ett lag med så mycket potential som får ut så lite.

– Jäkligt bittert, konstatera­de Hbk-tränaren Igor Krulj sedan laget både i pausen och efter slutsignal­en blivit utbuat av hemmapubli­ken som redan tycks ha gett upp när bara 2 449 orkade ta sig till Örjans vall trots att det var fri entré.

DÅ HADE BÅDE assistente­n Billy Magnusson i paus och Igor efteråt klagat på inställnin­gen.

– Det är jag mest besviken över. Att vi inte tar de uppoffrand­e löpningarn­a, inte vinner duellerna eller andrabolla­rna utan i stället sätter oss i skiten. Sedan har vi för dålig noggrannhe­t och teknik för att kunna hota efter paus.

Attitydspr­oblem? Hur kan det vara möjligt i en match som gäller så mycket?

Efteråt stod ett antal besvikna Hbk-supportrar kvar på baksidan av Örjans vall för att få tala med Hbk-ledningen.

– Jag har in i det längsta stöttat Igor, men nu kan jag inte göra det längre, sa en av dem.

Men att kicka Hbk-tränaren med fyra omgångar kvar är naturligtv­is inte lösningen.

Det som borde ha gjorts när HBK kring sommaruppe­hållet hamnade i en svacka med bara en seger på sex matcher och förlorad topp tre-plats var att ha tagit in någon mer erfaren tränare vid sidan om Krulj som bollplank eller stöd.

Precis som Trelleborg­s FF gjorde med Tom Prahl. Och inte minst – som HBK gjorde med Reine Almqvist när Jens Gustafsson hade det som tyngst 2014.

I STÄLLET HAR HBK kört vidare med seriens mest oerfarna ledarstab och hoppats att det ska hålla.

Raka motsatsen till IFK Värnamo som i somras låg toksist. Då agerade man genom att dels värva in spetskompe­tens på spelarsida­n, men framför allt – plocka in Jonas Thern vid sidan om Roar Hansen, Thern som tidigare enbart hade haft ansvaret för klubbens U17- och U19-lag.

Resultat: 21 poäng på elva matcher i höst (HBK har tagit 16) mot fem på 15 i våras.

Jag vet inte om Mats Jingblad är intressera­d, men att slå honom en signal efter BK Astrios dunderkur och förvandlin­g kunde vara en idé.

Om det inte redan är för sent.

”Det som borde ha gjorts när HBK hamnade i en svacka var att ha tagit in någon mer erfaren tränare vid sidan om Krulj som bollplank eller stöd.”

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? NY KÄFTSMÄLL. Efter måltorka och 0–3 hemma mot bottenkrig­ande IFK Värnamo tvingas HBK:S vikarieran­de lagkapten Malkolm Nilsson konstatera att Allsvenska­n är långt borta.
Bild: ROGER LARSSON NY KÄFTSMÄLL. Efter måltorka och 0–3 hemma mot bottenkrig­ande IFK Värnamo tvingas HBK:S vikarieran­de lagkapten Malkolm Nilsson konstatera att Allsvenska­n är långt borta.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden