Hallandsposten

David satsar på musiken i Skottland

HALMSTAD: FRÅN STURE TILL SKOTTLAND

- KARIN BERGH kb@hallandspo­sten.se

För några år sedan höll David Svraka på att förlora sin fru när hon födde deras dotter. Det har varit en tuff tid sedan dess. Här berättar 27-åringen om resan från Sturegymna­siet till toppjobbet i Edinburgh. Och om skivdrömme­n han aldrig släpper.

Våren 2015. David Svraka sitter i en sjukhuskor­ridor i London med sin nyfödda dotter i famnen. Bakom stängda dörrar kämpar läkarna med att rädda livet på hans fru Cassandra. Komplikati­oner har uppstått under förlossnin­gen och Cassandra har förlorat stora mängder blod.

– Jag satt liksom där och funderade på hur vårt andra barn som då var ett och ett halvt skulle reagera på att hans mamma dött. Det var helt overkligt, berättar han.

MEN ALLT GICK bra. Cassandra repade sig fysiskt, även om hon drabbades av en djup förlossnin­gsdepressi­on efter det inträffade. David Svraka säger att det har varit en jobbig period för hela familjen – även om allt nu börjar återgå till det normala.

– Men allt det här har påverkat mig väldigt mycket och format mig till den jag är.

I dag bor David och familjen i Edinburgh. Efter flera år i utkanterna av London valde de att flytta till den skotska huvudstade­n, på grund av jobb och orimligt höga huspriser där de bodde tidigare.

David jobbar som affärsanal­ytiker på telekomjät­ten Sky. Han säger själv att en av de saker han gillar med Storbritan­nien är just möjlighete­rna att få jobb och klättra uppåt på karriärste­gen, utan att för den sakens skull ha behövt läsa flera år på universite­tet. När han kom till London som 19-åring hade han i stort sett ingenting.

– Varje morgon kollade jag på tågkartan och funderade på var jag skulle åka och söka jobb just den dan. Jag valde ett område i taget och gick runt och delade ut mitt ganska tomma cv i butiker och på kaféer.

TILL SLUT BLEV det jobb i en klädbutik, innan han efter ett par år övergick till kontorsjob­b. All ledig tid gick åt till den stora passionen i livet – musiken. Varje vecka tog han reda på i vilka delar av stan det skulle vara ”open mike nights”, tog sin gitarr och åkte dit. Själv beskriver han sin musik som en mix av singer/songwritin­g, pop och folk.

– Min farfar var dirigent i Budapest, så kanske är det därifrån jag fått det.

Hur kom det sig då att David valde att sticka från Halmstad direkt efter studenten på Sturegymna­siet? Han säger själv att han drevs av en stark vilja av att vilja se mer av världen och vidga sina vyer. Och så var det ju en liten detalj till, förstås.

– Några månader innan flytten hade jag träffat Cassandra när jag var och hälsade på kompisar i London, hon bodde där. Vi var på en fest tillsamman­s och det sa bara pang. Jag var helt förtrollad. Hon och barnen betyder allt för mig i dag.

Du var ganska ung när ni gifte er och fick barn, hur har det påverkat dig?

– Jag fick växa upp fort, och lära mig att ta ansvar för en familj. Det är kanske en anledning till att jag kämpat så hårt för att få ett bra jobb.

Längtar du aldrig hem?

– Absolut! Jag saknar lugnet, min familj, Ahlgrens bilar och lakrits. Någon gång kanske vi flyttar till Sverige, men inte nu.

David har skrivit musik sedan tonåren, har material till åtminstone en platta och han hoppas att drömmen om att släppa den ska bli verklighet om en inte alltför avlägsen framtid.

– Mina texter är utlämnande och

”Jag fick växa upp fort, och lära mig att ta ansvar för en familj. Det är kanske en anledning till att jag kämpat så hårt för att få ett bra jobb.”

DAVID SVRAKA

personliga, att spela är min ventil. Världen är så ängslig i dag, men musiken får mig att rätta till tankarna.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? MUSIKDRÖMM­AR. Innan David Svraka flyttade från Halmstad hade han ett skivsläpp på gång. Sen kom livet emellan – men planerna finns där fortfarand­e.
Bild: ROGER LARSSON MUSIKDRÖMM­AR. Innan David Svraka flyttade från Halmstad hade han ett skivsläpp på gång. Sen kom livet emellan – men planerna finns där fortfarand­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden