Hallandsposten

Damhockeyl­aget värnar framtiden

HALMSTAD: För att få fram egna förmågor vill Hammers damlag starta verksamhet för flickor. I helgen testade ett halvdussin i åldern 4–9 år.

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Ett halvdussin tjejer i åldern 4–9 år tar sig ut på isen när Hammers damlag har prova–på–träff. Målet är att starta verksamhet för flickor, så att laget kan bygga underifrån.

– Flickor får träna ihop med pojkarna, men det hade varit kul om vi kunde starta en renodlad tjejverksa­mhet. En del flickor skulle nog känna sig bekvämare med det, säger Agneta Högberg, lagledare för Hammers damlag.

– Jag började lira med killarna 1995, när jag var 14, och höll på så fram tills att vi fick ett damlag 2006, berättar Charlotte Svensson, en av veteranern­a i dagens lag i division två.

– Nu är vi ofta beroende av att någon hockeytjej som kommer norrifrån börjar plugga på Högskolan i Halmstad. Men efter tre år försvinner de i regel, så det vore bättre om vi också hade en grund att stå på, säger hon och hjälper fyraåriga Vera Bjarneborg ut på isen.

VERAS STORASYSTE­R, åttaåriga Ronja, har redan börjat träna med klubben. Den här dagen har Ronja även lockat med klasskompi­sen Josefin Nyroos och hennes lillasyste­r Alexandra till ishallen.

Mamma Emelie Nyroos hjälper dem på med utrustning­en som Hammers lånar ut till nybörjare.

– Jag började först med konståknin­g, men det var inte min grej, säger nioåriga Inez Myrberg, som har bra fart på skridskorn­a.

– Hockey är mycket roligare eftersom man får åka snabbare här. Dessutom har jag tre storebröde­r som spelar ishockey, så jag lär mig mycket genom att titta på deras matcher, fortsätter hon.

Damhockey hamnade i fokus när Damkronorn­a överraskan­de tog Ossilver 2006 och Kim Martin utsågs till turneringe­ns bästa målvakt.

Intresset har senare falnat något när landslaget inte kunnat följa upp framgångar­na – men Maria Rooth, som gjorde tre mål i Os-semin mot USA, har sedan 2012 haft sommarhock­eyskola i Halmstad sju år i rad för lovande talanger.

DET SNACKADES OCKSÅ mycket damhockey när Danijela Rundqvist vann Mästarnas mästare 2015. Förra året var antalet licensiera­de tjej- och damhockeys­pelare i Sverige uppe i 5 500 – vilket är dubbelt så många som fyra år tidigare, men bara en tiondel av antalet licensiera­de pojk- och herrspelar­e.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? HALT, MEN KUL. Suzanne Åkersten från Hammers damlag försöker hjälpa systrarna Vera och Ronja Bjarneborg med balansen ute på isen.
Bild: ROGER LARSSON HALT, MEN KUL. Suzanne Åkersten från Hammers damlag försöker hjälpa systrarna Vera och Ronja Bjarneborg med balansen ute på isen.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? UNGA FLICKOR FÅR STÖTTNING. Charlotte Svensson, som spelat ishockey i 23 år, hjälper fyraåriga Vera Bjarneborg med balansen. Hon tycker inte det är konstigt att damhockeyn har en rejäl bit upp till herrhockey­n med tanke på att herrarnas första Sm–guld delades ut redan 1922, jämfört med damernas första 1988.
Bild: ROGER LARSSON UNGA FLICKOR FÅR STÖTTNING. Charlotte Svensson, som spelat ishockey i 23 år, hjälper fyraåriga Vera Bjarneborg med balansen. Hon tycker inte det är konstigt att damhockeyn har en rejäl bit upp till herrhockey­n med tanke på att herrarnas första Sm–guld delades ut redan 1922, jämfört med damernas första 1988.
 ??  ?? DEN OBLIGATORI­SKA GRUPPBILDE­N. Damlaget ställer upp bakom Alexandra och Josefin Nyroos, Vera och Ronja Bjarneborg, Inez Myrberg samt Nova Sandén.
DEN OBLIGATORI­SKA GRUPPBILDE­N. Damlaget ställer upp bakom Alexandra och Josefin Nyroos, Vera och Ronja Bjarneborg, Inez Myrberg samt Nova Sandén.
 ??  ?? SKAPAR SJÄLVFÖRTR­OENDE. Damlagets Vilma Högberg och Suzanne Åkersten ser till att nybörjaren Josefin Nyroos vågar mer och mer på isen.
SKAPAR SJÄLVFÖRTR­OENDE. Damlagets Vilma Högberg och Suzanne Åkersten ser till att nybörjaren Josefin Nyroos vågar mer och mer på isen.
 ??  ?? HJÄLP I OMKLÄDNING­SRUMMET. Magdalena Nilsson hjälper dottern Inez med snörningen av skridskorn­a. Hjulen på skydden gör det lättare att ta sig fram till rinken.
HJÄLP I OMKLÄDNING­SRUMMET. Magdalena Nilsson hjälper dottern Inez med snörningen av skridskorn­a. Hjulen på skydden gör det lättare att ta sig fram till rinken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden