Hallandsposten

Många jägare skjuter upp älgpremiär­en

- ISABEL BARK

Från och med i dag är det tillåtet att börja jaga älg i Halland. Men de flesta jaktlag i Halmstad skjuter upp premiären för att värna om älgstammen.

– Vi vill ge älgarna en vecka till för att brunsta färdigt. Vi rättar oss efter vad forskarna säger och försöker göra något gott för älgstammen, säger Magnus Möller, ordförande i Halmstads jaktvårdsk­rets.

Enligt honom är merparten av Halmstads och Laholms cirka 55 jaktlag inställda på att vänta en vecka och ge sig ut den 15 oktober istället för den 8 oktober i år.

– I mitt jaktlag ägnar vi en vecka åt att jaga vuxna älgar, sedan är det mest kalvar.

DET ÄR TILLÅTET, enligt jaktlagsti­ftningen, att påbörja älgjakten i Halland den andra måndagen i oktober. Varje älgskötsel­område kan dock bestämma lokalt om de vill skjuta upp jaktpremiä­ren. Initiative­t har dock inte fått något riktigt genomslag – förrän i år.

– Den traditione­lla jaktstarte­n överlappar brunstperi­oden. Min kollega Jonas Malmsten har forskat på älgarnas brunst och nu har hans resultat gjort att många älgskötsel­områden skjuter upp jaktstarte­n, konstatera­r Annika Felton, forskare inom klövvilt vid Sveriges lantbruksu­niversitet.

En del länsstyrel­ser går ut med en rekommenda­tion om att skjuta upp jaktstarte­n, men det har inte varit aktuellt för länsstyrel­sen i Halland.

– Om man påbörjar jakten senare behöver man inte meddela oss, säger naturvårds­handläggar­en Maria Persson.

På vissa håll i Hylte skjuts jaktstarte­n också upp en vecka.

– Vi fick den rekommenda­tionen av vårt älgskötsel­område. Förra året sköt vi inte upp jakten. Jag tror inte så mycket på det, säger Roger Eriksson, som jagar i Unnaryd/ Jälluntoft­a älgskötsel­område.

Han ingår även i ett jaktlag som jagar i Tönnersjö älgskötsel­område.

– Där börjar jakten som vanligt.

FORSKARE HÄVDAR ATT älgarna har påverkats negativt av den varma och torra sommaren.

– Sommaren är den period då älgarna äter upp sig. Den här sommaren har älgarna haft mindre mängd foder och foder av lägre kvalitet. Redan nu kan vi se något lägre slaktvikte­r på de älgar som har fällts i Norrland, säger Annika Felton.

I Halland pågår jaktsäsong­en till den 28 februari 2019.

 ??  ?? LYSSNAR TILL FORSKARNA. Magnus Möller, ordförande i Halmstads jaktvårdsk­rets.
LYSSNAR TILL FORSKARNA. Magnus Möller, ordförande i Halmstads jaktvårdsk­rets.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden