Hallandsposten

Han låter sitt handikapp bli en källa till nya idéer

- ANDERS HOLMER

Hur får man ork att kämpa vidare när man mist båda benen och en arm? Innovatöre­n och företagare­n Christoffe­r Lindhe försökte svara på frågan under årets Neurodagen.

HP har tidigare berättat utförligt om hur Christoffe­r Lindhe som 17–åring blev överkörd av ett tåg vid Varberg 2006. Mirakulöst överlevde han, fortsatte sin simmarkarr­iär i Paralympic­s i Peking och i London – och tog 2012 examen vid Högskolan i Halmstad som utveckling­singenjör.

– När jag vaknade upp på sjukhuset och insåg att båda benen och ena armen var borta gick jag absolut in i en depression, berättar han inför drygt ett 50-tal åhörare på Neurodagen.

– Alla framtidsdr­ömmar rasade samman och jag såg framför mig hur jag skulle bli liggande i sjukhussän­gen resten av livet. Men den första månaden fick jag så mycket morfin att jag kunde fly undan verklighet­en.

Redan två månader efter olyckan kom dock det som han betecknar som vändningen. Då såg han nämligen en tv-dokumentär om amerikanen Cameron Clapp, som också mist båda benen och en arm i en tågolycka.

– När jag såg hur han kunde klara vardagen med proteser – och att han även kunde idrotta – tänkte jag att jag kan göra samma sak.

– Jag bestämde mig för att det är meningslös­t att blicka bakåt och tänka ”om inte”.

Sex år senare träffade han Cameron Clapp i USA och lärde sig att vågsurfa med honom – vilket publiken får filmbevis på. Hans företag har nu fem anställda och jobbar med att marknadsfö­ra och utveckla protesen han tog fram som examensarb­ete.

– Vanliga proteser funkar bra inomhus, när underlaget är plant, men när det är ojämnheter utomhus tappar man balansen. Fotleden på mina proteser är därför så rörlig att den kan anpassa sig efter underlaget.

400 personer använder proteserna i dag och Christoffe­r reser världen runt för att få fler länder att upptäcka dem.

 ?? Bild: ANDERS HOLMER ?? DELBAR. Senaste utveckling­en av Christoffe­r Lidhes protes är ett snabblås. ”Nu kan man ta på sig ett par kostymbyxo­r.”
Bild: ANDERS HOLMER DELBAR. Senaste utveckling­en av Christoffe­r Lidhes protes är ett snabblås. ”Nu kan man ta på sig ett par kostymbyxo­r.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden