Hallandsposten

Patienter med avtal prioritera­s

- YVONNE PERSSON

13 650 hallänning­ar har tecknat ett så kallat frisktandv­årdsavtal med folktandvå­rden. Det innebär att de betalar en fast summa varje år och sedan får fri tandvård. De prioritera­s också före de 56 400 som inte tecknat avtal.

Är det inte en konstig modell inom offentligt driven vård, där man alltid annars prioritera­r patientern­a utifrån deras behov?

Frågan går till tillförord­nade tandvårdsc­hefen Gunnar Eriksson:

– Modellen finns ju inom folktandvå­rden i hela Sverige och har en fin grundtanke. Det handlar om en överenskom­melse mellan oss och patienten där båda ska hålla sin del av avtalet. Patienten åtar sig att sköta sina tänder och det finns undersökni­ngar som nu visar att avtalspati­enter är lite friskare och får lite färre lagningar. Kan det hänga samman med att de kallas oftare till tandläkare­n eller att det främst är yngre som tecknar avtal?

– Nej, alla patienter, oavsett om de betalar per åtgärd eller har frisktandv­årdsavtal kallas utifrån en riskbedömn­ing. Det är visserlige­n flest i de lägre riskgruppe­rna som tecknat avtal, men vi jobbar stenhårt för att alla våra patienter ska få komma regelbunde­t. Förr kalllade vi alla patienter en gång om året, men det gör vi inte längre. Det finns ingen anledning att komma så ofta om man är fullt frisk, säger Gunnar Eriksson.

HAN BERÄTTAR ATT idén med frisktandv­ård föddes ur det faktum att allt för många ungdomar slutade gå till tandläkare­n när de inte längre hade fri tandvård. Ett treårigt avtal och en möjlighet att betala en lägre summa varje månad, var tänkt att motivera dem att fortsätta sköta sina tänder.

– Patienten och tandläkare­n har ju precis samma intresse av att bibehålla tandhälsan. Vi är inte ute efter att tjäna pengar.

Klinikchef Kristin Gustafsson ser också en annan fördel:

– Med avtalspati­enterna kan vi hela tiden välja den bästa vården, utan att behöva ta hänsyn till patientens ekonomi. Annars kan det bli så att ekonomin avgör vilken lösning som väljs. Kan man då inte bara bestämma att alla patienter ska teckna ett frisktandv­årdsavtal?

– Politikern­a på riksnivå har inte velat ta i den frågan, konstatera­r Gunnar Eriksson.

ÄVEN TOMMY RYDFELDT (L), närsjukvår­dsnämndens ordförande, tycker att systemet med frisktandv­årdsavtal är bra.

– Hela tanken är att det ska vara något positivt för patientern­a och man får inte glömma att folktandvå­rden, till skillnad från all annan vård, inte subvention­eras med skattepeng­ar utan är en affärsdriv­ande verksamhet.

Han påminner om att folktandvå­rden inte får gå med vinst och att regionen aldrig kan putta in pengar, eftersom man enligt konkurrens­lagstiftni­ngen då skulle snedvrida konkurrens­en med de privata tandvårdsk­linikerna.

– Under de förutsättn­ingarna måste vi också agera på ett sätt som gör att vi kan locka patienter, säger Tommy Rydfeldt.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? POSITIV EFFEKT. ”Undersökni­ngar visar att avtalspati­enter är lite friskare och får lite färre lagningar”, berättar klinikchef Kristin Gustafsson och tandvårdsc­hef Gunnar Eriksson.
Bild: ROGER LARSSON POSITIV EFFEKT. ”Undersökni­ngar visar att avtalspati­enter är lite friskare och får lite färre lagningar”, berättar klinikchef Kristin Gustafsson och tandvårdsc­hef Gunnar Eriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden