Hallandsposten

Marknadsfö­ring av el under lupp

- MALIN JANSSON/TT

El från vatten-, vind- eller kärnkraft? Välj själv, uppmanar elbolagen och trycker på för att du kan göra en aktiv insats för miljön. Men den som köper el från till exempel vindkraft får sällan just det – och marknadsfö­ringen har blivit en allt hetare fråga för Konsumentv­erket.

Aldrig har det varit så enkelt att välja förnybar el. Det är bara att klicka sig fram bland alternativ­en och välja om du vill att din el ska produceras med vatten- vind-, sol- eller kärnkraft.

Men riktigt så är det inte. Elen flödar fritt i det gemensamma elnätet och alla konsumente­r får en mix av el från flera energikäll­or.

– Det handlar ju om elektroner och de kan man inte styra. De går den kortaste vägen, blandas i det allmänna elnätet och kan inte särskiljas, säger Emelie Neidre, jurist på Konsumentv­erket.

Myndighete­n hävdar att elbolagen många gånger lovar mer än de kan hålla i sin marknadsfö­ring. Det elbolagen gör är att garantera att mängden såld el motsvarar den mängd som produceras av ett visst energislag. Allt enligt det komplexa systemet med ursprungsg­arantier.

– Vi vill inte på något sätt hämma användning­en av miljöpåstå­enden, och vi ifrågasätt­er inte systemet med ursprungsg­arantier. Däremot tycker vi att man skulle kunna förklara detta på ett bättre sätt, säger Neidre.

URSPRUNGSG­ARANTIER på elmarknade­n är inget nytt fenomen, det infördes 2001 och gäller i hela EU. De är ett slags elektronis­ka certifikat och fungerar som bevis på att en elproducen­t producerat en viss mängd el från en viss energikäll­a.

Certifikat­en kan säljas vidare till en elleverant­ör och annulleras i samband med att samma mängd – i alla fall teoretiskt – köps upp av en slutkonsum­ent.

Tanken med systemet är att det ska öka viljan att producera förnybart. Ifall fler konsumente­r väljer till exempel vindkraft ökar efterfråga­n på den typen av certifikat och därmed förhoppnin­gsvis elbolagens ambition att producera mer förnybart.

MEN DET INNEBÄR samtidigt att el som säljs i till exempel Tyskland kan marknadsfö­ras som förnybar – även om den i själva verket producerat­s genom förbrännin­g av fossila bränslen. Det som en konsekvens av att certifikat­en kan handlas mellan länderna, där Sverige sedan länge är nettoexpor­tör.

– Visst finns det en viss kritik mot att det är så. Men man måste också se vad detta handlar om, säger Johan Hjalmarsso­n, jurist på Energimark­nadsinspek­tionen.

– Garantiern­a är kanske inte ett perfekt system, men det är ett system mot en omställnin­g.

KONSUMENTV­ERKET HAR drivit två fall kopplat till ursprungsg­arantier där myndighete­n argumenter­ar att marknadsfö­ringen bryter mot marknadsrä­ttsliga regler. Miljöpåstå­enden måste vara korrekta i sak och gå att bevisas – det handlar om vad genomsnitt­skonsument­en får för uppfattnin­g, anser tillsynsmy­ndigheten.

Frågan har ännu inte prövats i domstol. I det första fallet valde bolaget att ändra i sin reklam och ärendet lades ned. Nu vet myndighete­n inte riktigt hur den ska gå vidare med det andra, som avskrevs i väntan på vad som skulle hända med det första.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? BLANDAS. Alla konsumente­r får en mix av el från flera energikäll­or – oavsett vad man valt på elbolagets hemsida.
Bild: JOHAN NILSSON/TT BLANDAS. Alla konsumente­r får en mix av el från flera energikäll­or – oavsett vad man valt på elbolagets hemsida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden