Hallandsposten

Ny ledare ska få Brasilien på rätt kurs

- HELENA NORDENBERG/TT

Vanskötsel och utbredd korruption har förstört det som skulle kunna vara en av världens starkaste ekonomier. Flera brasiliane­r som TT har träffat hoppas nu på en president som tänker nytt för att få Brasilien på rätt kurs igen.

Oavsett vem som blir Brasiliens president kommer den sargade ekonomin att stå högt på dagordning­en för vederböran­de. Företagare­n Octavio Pitaluga anser att det är helt nödvändigt att den utvecklas i nya riktningar. När TT träffar honom i Rio de Janeiro demonstrer­ar han sin senaste innovation Taq taq – en app som är tänkt att göra fysiska visitkort överflödig­a.

– Hur många gånger har det inte hänt att man inte har sina visitkort tillhands när man som bäst behöver dem? säger han och sveper med fingrarna över sin smarta telefon.

PROJEKTET ÄR i sin linda, men Pitaluga drömmer stort. Han hoppas kunna marknadsfö­ra appen också utanför Brasilien, i Europa och USA, och att den på sikt ska bli lönsam. Namnet Taq taq är onomatopoe­tiskt och ska efterlikna ljudet som uppstår när man knappar på sin telefon. Senare tillkom den kuriösa kopplingen till Sverige.

– När jag insåg att taq låter likadant som det svenska ordet tack gjorde jag det till en del av min brand story. Att introducer­a någon för Taq taq blir ett sätt att samtidigt säga tack till den som man möter.

Affärsmann­en och juristen Paulo Protásio, som tidigare har varit chef för Rios handelskam­mare, drömmer också om en ekonomisk nystart för Brasilien. Han leder den nybildade organisati­onen Fomenta Rio (Utveckla Rio), ett forum för företagare och investerar­e som är tänkt att få fart på ekonomin i delstaten Rio de Janeiro.

FOMENTA RIO ANORDNAR olika evenemang, mässor och föreläsnin­gar. Rios ekonomi hamnade i fokus för omvärlden i samband med det moras som följde i kölvattnet av sommar-os 2016.

– Vi hamnade i djup ekonomisk kris. Det som behövs nu är ett nytt sorts ledarskap där institutio­ner och företag inom delstaten kan samarbeta på ett mer integrerat sätt än tidigare. Nu har vi en unik chans till förändring, säger Paulo Protásio.

– Vi måste röra oss bort från det gamla sättet att se på saker och ting och hitta andra, innovativa lösningar.

VISSERLIGE­N MÄRKS NUMERA små tecken på återhämtni­ng, men Brasilien måste bredda och utveckla sin ekonomi, anser statsvetar­na Daniela Campello och Cesar Zucco vid universite­tet Fundação Getúlio Vargas.

– Brasilien har alltid varit och är fortfarand­e en ekonomi som är mycket känslig för råvarupris­ernas uppgång och fall. Men hittills har ingen politiker och inget politiskt parti tagit tag i frågan ordentligt. Är det dåliga tider tycks man bara vilja vänta ut dessa och hoppas på att råvarupris­erna så småningom ska öka igen, konstatera­r Campello.

Därmed är de stora naturtillg­ångarna, jordbruksp­rodukterna och oljan både en välsignels­e och förbannels­e för Brasilien – liksom för många andra länder i Sydamerika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden