Hallandsposten

Ytterlighe­ter

- MOA KÄRNSTRAND/TT

skapa större folkligt stöd för stora och viktiga reformer än vad Bolsonaro och hans Sociallibe­rala partiet väntas klara.

VALUTGÅNGE­N ÄR i allra högsta grad en öppen fråga, enligt Torsten Wetterblad som är forskare knuten till Latinameri­ka- institutet. * Det brasilians­ka folket väljer på söndagen president och nationalko­ngressen, landets parlament. Man röstar också i olika val på delstatsni­vå. Brasilien har 26 delstater som har relativt stort självstyre.

* Presidente­n väljs på fyra år. För att vinna i första omgången måste en kandidat få minst hälften av rösterna, annars hålls en andra valomgång mellan de två främsta kandidater­na den sista söndagen i oktober.

* Förra presidentv­alet 2014 gick vidare till en andra omgång, där Arbetarpar­tiets kandidat Dilma Rousseff fick strax över 50 procent av rösterna och omvaldes därmed till en andra presidentp­eriod.

* I Brasilien gäller röstningsp­likt för alla läskunniga mellan 18 och 69 år.

– Bolsonaro ligger runt 30 procent i opinionsun­dersökning­arna och Haddad runt 20, säger han. Det finns en lång rad andra kandidater som ställer upp i valet, men ingen av dem ser ut att ha så starkt stöd att de blir några verkliga utmanare. Presidentv­alet kommer sannolikt inte att avgöras på söndagen, eftersom ingen av kandidater­na väntas få över 50 procent av rösterna. Då följer en andra valomgång, som hålls den sista söndagen i oktober.

Brasiliane­rna ska också rösta fram ledamöter till landets parlament.

 ?? Bild: LEO CORREA/AP/TT ?? av sin mentor, den forne presidente­n Luiz Inacio ”Lula” da Silva.
Bild: LEO CORREA/AP/TT av sin mentor, den forne presidente­n Luiz Inacio ”Lula” da Silva.
 ??  ?? TILL HÖGER. Jair Bolsonaro är favorit inför det brasianska valet.
TILL HÖGER. Jair Bolsonaro är favorit inför det brasianska valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden