Hallandsposten

Jag tänkte i alla fall skryta om artikeln

-

Semester. Tog planet från Göteborg till Paris. Och efter ett byte i Paris vidare till Montpellie­r. På planet till Montpellie­r satt jag bredvid en överraskan­de företeelse, en otidsenlig­het, en ung man som ägnade hela flygtiden åt att plöja igenom tidningen Le Monde i en noggrann läsning. Han hade vecklat ut tidningen i fullformat så han stundtals inkräktade på mitt utrymme

- Unge man, ni utgör en vacker syn! tänkte jag säga om inte min franska vore obefintlig.

SOM JOURNALIST ÄR jag numera matad med insikten att läsare av papperstid­ningar håller på att dö ut, att de oftare är över 80 år än under 50 år. Journalist­iken har visserlige­n en framtid på nätet. Men när jag stundtals går in i statistike­n så ser jag att läsarna på webben brukar överge en artikel efter i bättre fall 45 sekunder sisådär. Som om ingen längre förmår försjunka i läsning.

Men här satt i alla fall en ung man med kortbyxor och håriga ben och var alldeles uppslukad av Le Monde. Underbart. Det är nyttigt att läsa tidningar.

NU BLEV JAG säkert någon gång i barndomens undervisni­ng i kristendom upplyst om Lukasevang­eliet 18:9-14, som slutar med visdomen att ”den som upphöjer sig skall bli förödmjuka­d, men den som ödmjukar sig skall bli upphöjd”.

Man ska kort sagt ge fan i att skryta. Det tänker jag ändå göra. Skryta alltså. Vänta bara.

”Man ska inte förvånas om gamla motståndar­e plötsligt förklarar varandra trohet.”

I alla fall befinner vi oss i den lilla staden Sauve, vid foten av bergskedja­n Cevennerna, i ett gammalt hus, alldeles vid den gamla stadsbrons fäste. Det är min svägerska och svåger som äger huset. Det är därför jag kan sitta på altanen och ha det onödigt bra.

Men jag nåddes i alla fall av nyheten att Falkenberg­s kommunpoli­tik förändras, att ett maktskifte sker när ett nytt samarbete skapats över blockgräns­erna, under ledning av Socialdemo­kraterna.

Och de som tillhör de förlorande partierna smattrar om överraskni­ng och svek. En blixt från klar himmel, säger någon.

EN DAG FÖRE valet hade i alla fall Hallands Nyheter en analys på nyhetsplat­s om hur det kunde gå i valet, under rubriken ”Nya frierier och brutna samarbeten är möjliga”. Den inleddes: ”Man ska inte förvånas om gamla motståndar­e plötsligt förklarar varandra trohet. Den traditione­lla blockpolit­iken kan mycket väl lösas upp i Falkenberg. Maktskifte? Fullt möjligt.”

Det var jag som skrev artikeln. Så rätt jag hade. Och nu har jag alltså skrutit.

Strax ska jag dessutom lämna altanborde­t i det franska huset, ty vinden som drar från Cevennerna är höstkall och någon fransk filur har fått för sig att fälla träd med en öronbedöva­nde motorsåg på andra sidan floden.

Man kan inte begära en fullständi­g frid. Allra minst i Frankrike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden