Hallandsposten

Knyckare sjunger med fin inlevelse

- MARTIN ERLANDSSON

Ett mål för många ståuppare är att göra en soloshow på dryga timmen, bara inriktad på skämt. En teknik är att samla material i flera år – spara, skriva nytt, testa, byta ut, trimma – och sedan trycka in det under en rubrik med tillräckli­g bredd för att täcka hoppen mellan olika ämnen.

Emma Knyckare verkar dels komma lite från ett annat håll och dels ta musiken till hjälp, vilket för mig gör att helheten blir mer stabil underhålln­ing med leenden, än renodlade skratt.

Temat är väl sammanhåll­et och det märks att Emma har skruvat till verkliga, dråpliga händelser från sina första tre år som mamma. Men bilderna hon målar upp blir inte tillräckli­gt galna och överraskan­de för att få mig över kanten, men det beror säkert på att jag inte är den bästa målgruppen.

”Årets mama” handlar om Knyckares graviditet, förlossnin­g, moderskap och relation med dotterns pappa, samt hans äldre barn. För mig som ”bara” är bonusföräl­der och träffade barnen när de var 5–14 år är identifika­tionsmöjli­gheten lägre än hos de biologiska mammorna i publiken.

HELA PARKETT på Varbergs teater är fylld, så kanske hjälpte erbjudande­t om att gå två för en när biljettför­säljningen gick trögt. Gissningsv­is 80–90 procent av åskådarna är kvinnor och stämningen är god.

Hur många som hade hört Emma sjunga förut vet jag inte, men för mig var det en positiv nyhet. Bäst är de nya låtarna, om exempelvis att bli provocerad av tanter som tycker att man ska njuta av småbarnsår­en, att göra bort sig på ”Årets mama”galan och att döpa sitt barn.

Den sistnämnda följer på ett avsnitt om udda namn som faktiskt finns, exempelvis Bärs och As.

Vidare samsas ett potpurri på

ÅRETS MAMA Emma Knyckare Musiker: Matilda Sjöström (sång) och Joakim Fritzner (gitarr) Varbergs teater den 6/10 (även Halmstad teater den 5/10)

Musiker var Emmas svägerska Matilda ”Det Brinner” Sjöström och hennes man Joakim Fritzner, och tekniker svågern Oskar.

mamma-låtar med ”Hela min värld” ur filmen ”Den lilla sjöjungfru­n” med Emma i fiskkostym­en som hennes mamma sydde till en show i Folkets hus i Rolfstorp.

Dessutom får Robyns ”Dancing

on my own” delvis ny text om hur maken (och andra män) är blinda för dammtussar.

I låtarna backas Emma upp av sin make Petters yngre syster Matilda Sjöström och hennes man Joakim

MAKEN PETTER FÅR en del gliringar om hur dålig han är på att ge presenter. Feminismen återkommer, medan samhällskr­itiken lyser med sin frånvaro – med undantag för när Emma får p-staven nedmassera­d i armvecket i Ungern och halvheilar, ”vilket är helt normalt där”.

Undertitel­n ”En föreställn­ing om familjeliv, underliv och kärlek” (borde väl varit kärleksliv?) uppfylls med råga. Som omväxlande krydda finns korta inspelade meddelande­n från dottern Maggan, livejingla­r och bilder som inte alltid är så smickrande.

Ett par rutiner kände jag igen från tidigare, som Pontare-rakningen, läkaren som fick bajs på sig, bonusen med bonusbarne­n och pattar som tänder. I minnet stannar i stället ett allvarliga­re parti om vad som händer med kärleken när man blir föräldrar, fastnar i vardagen, blir besvikna och ligger rygg mot rygg i dubbelsäng­en.

 ?? Bild: MARTIN ERLANDSSON ?? PÅ HEMMAPLAN. Emma Knyckare från Rolfstorp showade i ”Årets mama” i färgglad mjukisover­all och Varbergs teaters scen skulle likna familjens vardagsrum, med tvätt, leksaker och rödvin.
Bild: MARTIN ERLANDSSON PÅ HEMMAPLAN. Emma Knyckare från Rolfstorp showade i ”Årets mama” i färgglad mjukisover­all och Varbergs teaters scen skulle likna familjens vardagsrum, med tvätt, leksaker och rödvin.
 ?? Bild: MARTIN ERLANDSSON ?? INGIFT SLÄKT.
Bild: MARTIN ERLANDSSON INGIFT SLÄKT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden