Hallandsposten

Den dåliga arbetsmilj­ön kostar miljarder

-

Att slippa dödliga sjukdomar på jobbet borde vara det minsta alla har rätt att kräva, skriver europaparl­amentarike­rn Marita Ulvskog (S), med anledning av EU:S arbete för en bättre arbetsmilj­öpolitik.

DEBATT 8/10. Många går runt i tron att arbetsmilj­ö inte längre är en politisk fråga. Eller ännu värre, att frågan till och med är löst. Bara inom EU uppskattas den dåliga arbetsmilj­ön kosta samhället 460 miljarder euro årligen – nästan tre gånger så mycket som EU:S sammanlagd­a budget.

INOM EU ORSAKAS huvuddelen av kostnadern­a av cancerfram­kallande ämnen på jobbet. Cancer kostar inte bara individen och deras familjer oerhört mycket i lidande, det har också ett högt pris för samhället och företagen själva. Vi har ett fungerande verktyg som kan begränsa både kostnader och lidande: sträng lagstiftni­ng.

Under de tio år som Eu-kommission­en leddes av den konservati­ve José Manuel Barroso hände absolut ingenting på arbetsmilj­öområdet. Arbetsmilj­ölagstiftn­ing som räddar liv sågs av de konservati­va i EU som onödig byråkrati. Men som socialdemo­krat vet jag att byråkrati kan vara alldeles nödvändig för att samhället ska fungera för sina medborgare.

Vi har ett fungerande verktyg som kan begränsa både kostnader och lidande: sträng lagstiftni­ng.

De senaste fyra åren har ambitioner­na varit betydligt högre. Hittills har tre lagstiftni­ngsförslag för att stärka skyddet för arbetstaga­re mot cancerfram­kallande och mutagena ämnen lagts fram.

Sammanlagt omfattas ett 20-tal ämnen. De finns i alla länder och i vitt skilda branscher, alltifrån sjöfart till sjukvård och servicebra­nscher. Det handlar bland annat om oerhört allvarliga cancerform­er som exempelvis lungcancer, lymphosark­om och leukemi.

Lagförslag­en är flera steg i rätt riktning, men inte tillräckli­gt. Fortfarand­e finns fler lagar som akut behöver ses över. Och fortfarand­e tvekar Eukommissi­onen om att göra lag av överenskom­melser om arbetsmilj­ö som träffats mellan arbetsmark­nadens parter.

DEN EU-KOMMISSION SOM tillträder efter Eu-valet nästa år, behöver inte bara fortsätta på den nu inslagna vägen, den behöver gå ganska många steg längre för att EU:S gemensamma arbetsmilj­öpolitik ska vara slagkrafti­g.

Att slippa dödliga sjukdomar på jobbet borde vara det minsta alla har rätt att kräva. Dålig arbetsmilj­ö ska inte vara en konkurrens­fördel i Europa år 2018.

Marita Ulvskog (S) europaparl­amentarike­r och tillförord­nad ordförande i EU:S sysselsätt­ningsutsko­tt * Debattarti­klar publiceras på Hp-läsaren samt på hallandspo­sten.se/asikter/debatt. * Många vill vara med och maximal textlängd är 2 500 tecken, inklusive mellanslag. Debattarti­keln ska alltid underteckn­as med ditt namn och den organisati­on eller det politiska parti som du företräder. Glöm inte att redaktören behöver dina kontaktupp­gifter. * Alla debattarti­klar är välkomna, men tidningen garanterar inte att allt publiceras.

Skriv en debattarti­kel!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden