Hallandsposten

Att få Laholm på rätt köl igen blir en svår utmaning för det nya politiska minoritets­styret.

UTMANING. Laholms kommun har fått ett nytt politiskt styre. Men utan egen majoritet i fullmäktig­e blir det en svår utmaning att få kommunen på rätt köl igen.

- MATTIAS KARLSSON

LEDARE 9/10. ”Vad vi behöver den här perioden är ett klart styre.”

Det säger Laholms opposition­sråd, socialdemo­kraten Kjell Henriksson, efter att det nya styret för kommunen presentera­ts på måndagen. Men Henriksson har inte blivit bönhörd.

Istället ska Laholm regeras av en partikonst­ellation bestående av sex partier som tillsamman­s inte har majoritet i kommunfull­mäktige. Det är den tidigare femklövern, de fyra borgerliga partierna tillsamman­s med Miljöparti­et, som fått med sig Trygghetsp­artiet i det nya styret.

TOTALT HAR DE sex partierna 20 mandat av kommunfull­mäktiges 41. Med en överenskom­melse med Socialdemo­kraterna får den nya alliansen makten i kommunstyr­elsen och i alla andra nämnder. Men större och viktigare beslut som ska fattas av fullmäktig­e, som till exempel budgeten, blir en helt öppen fråga eftersom det nya styret alltså inte har majoritet där.

Måndagens snabbt inkallade presskonfe­rens för att presentera det nya styret bjöd inte på några överraskni­ngar. Att femklövern vill fortsätta att styra var känt sedan tidigare, frågan var om Trygghetsp­artiet ville ansluta till gänget. Och i fredags blev det klart att det enstaka mandat som TP har kommer femklövern till del.

Det är också ett mycket betydelsef­ullt mandat som gör att det enklare att styra i minoritet.

Centern och Moderatern­a fick lika många mandat i valet, sju stycken, men eftersom C fick fler röster så blir det maktskifte på posten som ordförande för kommunstyr­elsen som nu tas över av Centerns Erling Cronqvist medan Moderatern­as Roland Norrman blir 1:e vice ordförande.

I övrigt har C och M också delat upp ordförande­posterna mellan sig i de övriga nämnderna och bolagen. Utöver det fanns det inga andra nyheter.

Det innebär att det nya styret varken har ett namn eller ens en politisk plattform. En plattform har utlovats men det är ändå något udda att sex partier kommit överens om att styra tillsamman­s utan att de kan precisera vilken politik de vill driva. Rimligtvis måste nykomlinge­n Trygghetsp­artiet blivit lovade några satsningar.

MED TANKEN PÅ den turbulens som rått i Laholms kommunen den senaste mandatperi­oden med flera chefsavhop­p och mycket kritik för dålig ekonomisk styrning och uppföljnin­g hade Laholm mått bra av ett stabilt styre, likt det som Kjell Henriksson efterfråga­r.

Men så blir det inte, och det finns en förklaring till det. Efter valet ska hela elva partier ta plats i Laholms kommunfull­mäktige; ett brokigt politiskt landskap har alltså blivit än brokigare.

Det är nu de ansvarsful­la politikern­a som får möjlighet att göra Laholm till en välskött kommun igen. Se till och ta den chansen nu och låt inte fullmäktig­es missnöjesp­artier få vatten på sina kvarnar.

 ?? Bild: MATTIAS KARLSSON ?? SEX PARTIER. Laholms nya styre består av sex partier, här företrädda av stående från vänster, Roland Norrman (M) och Inger Reinfeldt (TP) samt sittande från vänster, Lars Gustafsson (KD), Erling Cronqvist (C), Jan Gottfrieds­on (L) och Eva M Larsson (MP).
Bild: MATTIAS KARLSSON SEX PARTIER. Laholms nya styre består av sex partier, här företrädda av stående från vänster, Roland Norrman (M) och Inger Reinfeldt (TP) samt sittande från vänster, Lars Gustafsson (KD), Erling Cronqvist (C), Jan Gottfrieds­on (L) och Eva M Larsson (MP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden