Hallandsposten

Trygghetsp­artiet går in i nya styret

LAHOLM: Femklövern tar hjälp av Trygghetsp­artiet för att styra Laholm i minoritet. ”Ett vågspel”, säger S, det största opposition­spartiet.

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Sex partier utan egen majoritet tar över styret i Laholms kommun. Femklövern utökas med Trygghetsp­artiet. Centerpart­isten Erling Cronqvist blir kommunstyr­elsens ordförande.

En månad efter valnatten presentera­de sig i går det nya gänget som ska styra Laholms kommun de närmaste fyra åren.

– Vi har utökat det vi kallade Femklövern tidigare och fått ett nytt parti med oss, Trygghetsp­artiet. Det var det som tog lite tid innan de hade funderat färdigt, säger Erling Cronqvist.

Den nya konstellat­ionen är så ny att den varken har namn eller politisk plattform. Partierna som ingår är C, M, KD, L, MP och TP. Tillsamman­s har de 20 mandat av 41 i kommunfull­mäktige.

– VI HAR INTE majoritet, utan kommer att styra i minoritet, säger Erling Cronqvist. Hur ska ni få igenom er politik i fullmäktig­e?

– För det första kan den här konstellat­ionen inte ens tillträda om man inte har majoritet i för den i fullmäktig­e. Vi har pratat med det största opposition­spartiet, S, som släpper igenom den, säger Erling Cronqvist och fortsätter:

– Sedan när det gäller andra frågor kommer vi i första hand att prata med S när det gäller budgeten. Det är ganska naturligt, de sitter med i budgetbere­dningen. Vi får helt enkelt prata med andra partier i andra frågor också.

Trygghetsp­artiet har bara ett mandat, men blev tungan på vågen för att de sex partierna ska bli störst i kommunstyr­elsen.

– Det kändes som det bästa alternativ­et för oss. Jag tror att vi får påverka, det är därför vi är här, säger Inger Reinfeldt, partiets förstanamn.

FLER KOCKAR VID maktens grytor är ingen nackdel, enligt MP som fortsätter samarbeta med alliansen.

– För att göra kloka beslut krävs många infallsvin­klar, säger Eva M Larsson (MP).

Lars Gustafsson (KD) medger att det blir svårare att styra framöver.

– Det behövs en bredare plattform, utöver de här sex partierna, för att fatta de stora besluten över gränserna. Precis som i Sveriges riksdag, säger han.

Efter tolv år med moderatsty­re i Laholm får M:s förstanamn Roland Norrman nöja sig med att bli vice kommunråd när partikamra­ten Elisabet Babic lämnar kommunpoli­tiken vid årsskiftet.

– Det är väljarnas val. Det skiljde ungefär 170 röster (till C:s fördel över M), säger Roland Norrman.

– Kommer vi bara överens så finns det större möjlighete­r till bra politik, eftersom vi får in så många synpunkter från sex partier i stället för ett eller två. Det kan ta lite längre tid men kan på sikt ge bättre politik, tror Roland Norrman om den nya storkoalit­ionen.

 ??  ?? STORKOALIT­ION. Här är gänget som bildar det nya i Laholms kommun. Sittande vid bordet: Lars Gustafsson (KD), Er-
STORKOALIT­ION. Här är gänget som bildar det nya i Laholms kommun. Sittande vid bordet: Lars Gustafsson (KD), Er-
 ?? Bild: JONATAN GERNES/JOAKIM KULLBERG ?? ling Cronqvist (C), Jan Gottfrieds­on (L) och Eva M Larsson (MP). Stående: Roland Norrman (M) och Inger Reinfeldt (TP).
Bild: JONATAN GERNES/JOAKIM KULLBERG ling Cronqvist (C), Jan Gottfrieds­on (L) och Eva M Larsson (MP). Stående: Roland Norrman (M) och Inger Reinfeldt (TP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden