Hallandsposten

Rektor får vara privat på Facebook

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

En rektor har rätt att uttrycka åsikter på sin privata Facebook. Det slår ansvariga fast sedan en förälder hört av sig till kommunen med synpunkter på hur en rektor agerat på det sociala mediet.

Föräldern har i ett mejl till kommunen ifrågasatt om hans barn kan få en rättvis och objektiv behandling i skolan. Anledninge­n är en tråd på Facebook som barnens rektor deltagit i.

Det hela bottnar i en artikel från Dagens Nyheter om en undersökni­ng som handlade om att många av SD:S väljare är lågutbilda­de.

ARTIKELN LADES INTE ute på Facebook av rektorn. Det rektorn gjorde var att skriva en smiley vid sidan av en kommentar till artikeln. Kommentare­n i fråga var ordet ”otippat”.

Pappan, som själv är Sverigedem­okrat, undrar om det är acceptabel­t att en kommunanst­älld gör den här typen av inlägg.

Någon policy för hur offentligt anställda bör agera på sociala medier finns inte i Halmstads kommun. Men enligt Jonas Bergman (M) och Lovisa Aldrin (L), ordförande respektive förste vice ordförande i kommunstyr­elsens ledningsut­skott, har offentligt anställda lika stor rätt att uttrycka sina privata åsikter i sociala medier som andra.

– Visst är det viktigt att man i sin yrkesroll klarar av att ha ett neutralt förhållnin­gssätt till politiken. Men att ha ett politiskt ställnings­tagande är inte att missköta sitt jobb. Oavsett vad du har för yrke måste du kunna ha dina privata ställnings­taganden, säger Lovisa Aldrin.

PRIVATA Facebook-konton är inget som Halmstads kommun står för, det hade varit skillnad om politiska åsikter uttryckts i skolors eventuella sociala medier tillägger de.

– Det hade inte varit okej. Men det måste finnas en gränsdragn­ing där du som person får ha din integritet och använda dig av den frihet att uttrycka dig som vi har i Sverige, även om du jobbar inom offentlig sektor. Det känns obehagligt om vi skulle sätta munkavle på människor bara för att de har en offentlig tjänst, säger Lovisa Aldrin.

SKOLOMRÅDE­SCHEFEN i det område där rektorn jobbar valde efter mejlet från föräldern att titta närmare på saken och har kommit fram till samma slutsats.

– Rektorn har inte gjort något fel. Det är ett privat konto, vi har yttrandefr­ihet vilket innebär att man får man dela och skriva det man vill, eller som i det här fallet göra en smiley vid en kommentar till en artikel, säger områdesche­fen och fortsätter:

– Kommunen har inga restriktio­ner kring privata konton och föräldern kan vara helt lugn i att vi tar hand om alla barn och elever utifrån samma förutsättn­ingar.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT/ARKIV ?? INGET FEL. Den rektor som på sin privata Facebook gjorde en smiley vid en kommentar till en artikel som bland annat handlade om SD:S väljare gjorde inget fel.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT/ARKIV INGET FEL. Den rektor som på sin privata Facebook gjorde en smiley vid en kommentar till en artikel som bland annat handlade om SD:S väljare gjorde inget fel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden