Hallandsposten

Drott vann över Hök i tv-derby

- CARL FREDRIK JOHANSSON cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31 Bild: ROGER LARSSON rl@hallandspo­sten.se 010-471 51 34

HK Hök pressade storebror HK Drott i division 2-derbyt. Men Halmstadla­get drog det längsta strået – mycket tack vare storspel av nye målvakten Pontus Söderberg, 20. – Jag är mycket nöjd, men killarna ska också ha beröm, säger han.

Det är inte länge sedan Drott och Hök levde i helt skilda handbollsv­ärldar: Drott på högsta elitnivå och Hök i division 3.

Men nu är det division 2-spel som gäller för båda – och säsongens första sydhalländ­ska derby blev underhålla­nde inför över 400 åskådare på plats i Halmstad arena och HP-TV:S tittare.

HÖK RIVSTARTAD­E MED en 3–0-ledning redan efter tre minuter. Drott svarade med fyra raka mål fram till 4–3 efter nio minuter.

Därefter var det jämnt fram till 9–9, men två snabba mål av Hampus Fernebrand och ett av Dennis Suoraniemi gav Drott en tremålsled­ning (12–9) efter 26 minuter.

I paus stod det 16–12 till Halmstadla­get, som frekvent tog ut målvakten för att kunna spela med sju utespelare­n i de egna anfallen.

Men Hök hade mer att ge, hade en egen duktig målvakt i Robin Hammarberg (14 räddningar) och var så nära som 21–22 med elva minuter kvar av andra halvlek.

Erik Ekstrands 23–21 och förre Hök-spelaren Calle Almanders 24–21 gav emellertid Drott det avgörande övertaget.

– Jag tycker att vi löste det bra i slutändan. Det är svårt när man spelar fram till lägen och så missar och missar man. Det känns tufft. Då får man jobba hårt bakåt och det gjorde vi – och så hade vi Pontus längst bak, säger Drotts nye tränare Johan Hedlund.

Ja, Pontus Söderberg – som lyftes upp från samarbetsk­lubben Halmstad Handboll inför den här säsongen – storspelad­e i Drotts mål. Enligt HP:S statistik kom han upp i 25 räddningar, varav två straffar.

– 25 räddningar? Det var mer än jag räknade med. Det var en helt okej match får jag säga, säger han.

JURYN HADE ETT lätt val när de skulle utse Drotts främste. Pontus Söderberg själv föredrog dock en låg profil efteråt:

– Bäst i Drott skulle jag inte säga, men vi spelar som ett lag och vi löser det oavsett hur de möter det och lyckas ro hem det i dag.

Hök hade planens bäste målskytt i niometaren Pontus Johansson, som fick in åtta bollar bakom Söderberg. Men precis som när lagen möttes i DM i september, då Drott

vann med 27-23, räckte nykomlinga­rna från Laholm inte riktigt hela vägen.

Marcus Artursson, inne på sin 13:e säsong som tränare i Hök, säger:

– Vi får inte riktigt ordning på när de spelar sju mot sex. Jag tycker att vår taktik sitter som en smäck där i början, men sedan… vi blir lite stressade också i anfallsspe­let och sedan är han fantastisk i målet. Vi får ta dem i nästa fajt helt enkelt.

”Bäst i Drott skulle jag inte säga, men vi spelar som ett lag och vi löser det oavsett hur de möter det.”

PONTUS SÖDERBERG målvakt i Drott

??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? MATCHVINNA­RE. Nye målvakten Pontus Söderberg övertygade i Drotts bur i derbyt mot Hök, som slutade 26-22 till Halmstadla­get.
Bild: ROGER LARSSON MATCHVINNA­RE. Nye målvakten Pontus Söderberg övertygade i Drotts bur i derbyt mot Hök, som slutade 26-22 till Halmstadla­get.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? VETERAN. Lagkaptene­n Anton Andersson är den ende som är kvar i Drott sedan tiden på högsta nivå och trädde in två mål inför välfyllda läktare.
Bild: ROGER LARSSON VETERAN. Lagkaptene­n Anton Andersson är den ende som är kvar i Drott sedan tiden på högsta nivå och trädde in två mål inför välfyllda läktare.