Hallandsposten

Joakim skapar en god stämning

FOLK&FAMILJ: Det är Joakim Lövin som ser till att Steinway-flygeln på Kulturhuse­t Najaden låter perfekt.

-

Joakim Lövin är pianotekni­ker. Han sköter om mekaniken så att allt fungerar och låter rätt. – Det är ett jätterolig­t jobb. Jag träffar många intressant­a instrument – och människor.

Allt måste ses över. Stämmandet av instrument­et är bara en del av arbetet

JOAKIM LÖVIN

Det är tidig morgon på det nya Kulturhuse­t Najaden, som även inrymmer Halmstads Kulturskol­a. I Orkestersa­len är trummor, pukor och andra slagverk uppradade längs en vägg, och i ett hörn hukar ett digitalt piano.

Och där... mitt på golvet står flygeln, en bländande vacker Steinway modell D. Klaviature­rnas Rolls Royce!

– Det är ett av de bästa märkena i världen, och den används ofta i de stora konsertsal­arna, säger Joakim Lövin och klappar det två meter och 74 centimeter långa instrument­et.

– Det är från 1962, samma år som jag är född. Ni är jämnåriga kompisar?

– Så kan man säga. Jag stämde den här flygeln många gånger när den stod på Halmstads teater.

Flygeln, som efter Teatern har stått i Immanuelsk­yrkan, har precis flyttat in på Kulturhuse­t Najaden där den ska bo i framtiden. Joakims uppgift är att finjustera mekaniken och stämma instrument­et, så det är i toppform den 21 oktober.

Då ska Helsingbor­gs symfoniork­ester uppträda, som en del av kulturhuse­ts invigning.

– Det kommer att ta mig en vecka att gå igenom flygeln ordentligt, säger Joakim som allra först ska montera en klimatanlä­ggning – som håller 45 procent konstant luftfuktig­het – under flygeln.

Den är känslig och behöver kärlek och omvårdnad. Det förstår vi när Joakim börjar visa alla små delar i innanmätet och passionera­t förklarar vad de heter, hur de sitter ihop och ska justeras.

– Allt måste ses över. Stämmandet av instrument­et är bara en del av arbetet.

JOAKIM, SOM BOR i Mellbystra­nd, går i sin pappas fotspår. Teuvo Lövin var från början profession­ell pianist men utbildade sig till pianotekni­ker, och startade egen firma 1974.

Joakim, som växte upp i Trångsund utanför Stockholm, Vallås och Mellbystra­nd tog först en helt annan väg: efter gymnasiet var han lagerarbet­are på Pilkington i Halmstad i åtta år.

– Men det verkade roligare med pianon så jag började som lärling hos pappa, och 1994 blev jag auktoriser­ad pianotekni­ker. Jag jobbade tillsamman­s med pappa till och med med 2002 när han blev sjuk, och sedan fortsatte jag ensam. Din pappa var pianist från början. Är du också musiker?

– Ja, men på amatörnivå. Jag spelade hammondorg­el i Hallandsba­ndet As it is i slutet av 80-talet – men i dag vill jag helst vila öronen när jag kommer hem efter arbetet. Jag slår an tonerna rätt hårt när jag stämmer och måste vara rädd om hörseln, säger Joakim och trycker på en tangent för att visa oss.

–Jag har även formgjutna öronproppa­r för att dämpa volymen. Är hörseln lika viktig i dag, när det finns teknisk apparatur för att stämma instrument?

– Ja, det går inte att enbart lita på stämappara­ten, öronen är viktigast för bästa slutresult­at, säger Joakim.

DEN TEKNISKA utveckling­en har påverkat tillvaron för honom och hans kollegor. Enligt ett program i Sveriges Radio i somras finns det för närvarande bara 58 auktoriser­ade pianotekni­ker, som är under pensionsål­dern i riket.

Om tio år är antalet halverat – om rekryterin­gen av nya fortsätter i samma takt som för närvarade.

– Det behövs inte lika många tekniker i dag. Att

spela akustiskt piano är inte lika populärt som tidigare. Det sägs att det fanns en halv miljon pianon i Sverige på 90-talet, men många av dem står numera oanvända. Allt fler väljer digitala flyglar och pianon som inte behöver stämmas manuellt, och den utveckling­en lär fortsätta om det inte finns några tekniker som kan ta hand om akustiska pianon, säger Joakim.

Han är dock inte så uppgiven.

– Nej, det finns utbildning vid två svenska skolor, där man jobbar för att få in fler elever. Du som talar så väl om yrket, borde väl kunna få någon av dina två söner att ta över, efter dig? Tredje generation­en i släktfirma­n.

– Nej, säger Joakim med ett skratt.

– Min äldste son är kökschef i Tbilisi i Georgien och den yngste jobbar just nu på bageri i Laholm.

Men Joakim själv arbetar envist vidare, i Halland och en bit in i Småland och Skåne. Han stämmer pianon hemma hos folk, på skolor, i kyrkor och konsertsal­ar. Bland annat.

– Det är ett roligt jobb, man kommer hem till folk. Det känns som om jag har varit överallt i Halmstad, utom i fängelset. Ännu så länge.

Har du haft något extra minnesvärt uppdrag i år.

– Ja, jag var på Kammarmusi­kfestivale­n i Båstad i somras, där världspian­isten Roland Pöntinen var konstnärli­g ledare. Jag gick igenom alla instrument två gånger om dagen, och några stämde jag mellan varje konsert. Då hade jag bara 45 minuter på mej och fick vara snabb.

Vad sa superstjär­norna om stämningen?

– De var snälla och det får jag ta som ett gott betyg.

PER KÅGSTRÖM

 ??  ??
 ??  ?? I MUSIKENS TJÄNST. Joakim Lövin har lyft upp flygelmeka­niken på Steinway & Sons, modell D, i orkestersa­len på Kulturhuse­t Najaden. Det är mycket som ska åtgärdas innan flygeln kan användas vid konse
I MUSIKENS TJÄNST. Joakim Lövin har lyft upp flygelmeka­niken på Steinway & Sons, modell D, i orkestersa­len på Kulturhuse­t Najaden. Det är mycket som ska åtgärdas innan flygeln kan användas vid konse
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? ter.
Bild: ROGER LARSSON ter.
 ??  ?? GAMMAL MUSIKER. Joakim spelar lätt och ledigt en melodi på flygeln. ”Men jag har glömt bort titeln”.
GAMMAL MUSIKER. Joakim spelar lätt och ledigt en melodi på flygeln. ”Men jag har glömt bort titeln”.
 ??  ?? JUSTERING. Joakim håller en stränglyft­are som man använder för att få strängarna att ligga på samma nivå.
JUSTERING. Joakim håller en stränglyft­are som man använder för att få strängarna att ligga på samma nivå.
 ??  ?? HÅLLER TEMPERATUR­EN. Joakim får ligga på golvet för att montera klimatanlä­ggningen under flygeln.
HÅLLER TEMPERATUR­EN. Joakim får ligga på golvet för att montera klimatanlä­ggningen under flygeln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden